Hoppa till huvudinnehållet

Hårda vinden ställer till problem – tusentals hushåll utan ström

Publicerad:
Reporter Kristofer Holmberg
Kristofer Holmberg
kristofer.holmberg@nwtmedia.se
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
SMHI utfärdade på lördagsförmiddagen en klass 1-varning för  mycket hårda vindbyar i länet. Och vinden har redan hunnit ställa till problem på flera håll
SMHI utfärdade på lördagsförmiddagen en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i länet. Och vinden har redan hunnit ställa till problem på flera håll Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI utfärdade på lördagsförmiddagen en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i länet. Och vinden har ställt till med stora problem på flera håll.

Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt.

Trafikverket rapporterade om mängder av nedblåsta träd på vägarna under lördag morgon och förmiddag, bland annat på E18 mellan Årjäng och Töcksfors och på riksväg 61 mellan Arvika och Åmotfors. Flera mindre vägar runt om i länet drabbades också av nedfallna träd – bland annat länsvägarna 175 och 648 i Arvika kommun där träd hade landat över vägbanan.

– Vi har haft en hel del att göra med träd som ramlat över småvägar och något träd som landat på ett hustak, men det har gått bra ändå. Nu har det lugnat ner sig lite, säger Alf Törnqvist på räddningstjänsten i Arvika vid lunchtid på lördagen.

Larm om nedblåsta träd fortsatte att strömma in från flera mindre vägar, men på de flesta håll resulterade de inte i totalstopp i framkomligheten. Vid 11.50-tiden meddelades dock ett totalstopp på länsväg 239 i Ekshärad där ett träd fallit över hela vägen och orsakade köbildning.

Även på E18 i höjd med Våtsjön utanför Karlskoga meddelades ett stopp i trafiken strax före klockan 12 till följd av hinder på vägen.

Vid 13.30-tiden meddelade Trafikverket att ett träd fallit över ett körfält på Trossnäsvägen, två kilometer från Edsvalla, med begränsad framkomlighet som följd och strax därefter föll även ett träd över två körfält på E45:an i höjd med Norvalla ishall i Vålberg.

På E45:an mellan Ånimskog och Mellerud föll ett träd över och blockerade delar av vägbanan i höjd med Vassviken. Larmet kom vid 16-tiden och ungefär samtidigt körde en bilist in i ett nedfallet träd på väg 26 strax söder om Kristinehamn.

Under lördagskvällen kom även ett flertal larm om nedfallna träd i bland annat Hagfors och Arvika kommun.

Flera strömavbrott

Stormvindarna har dessutom orsakat strömavbrott på flera håll. Strax före klockan 11 på lördagen var mer än 4 000 hushåll utan ström i länet enligt Ellevio – främst i Arvika, Eda, Filipstad, Sunne, Kil och Årjäng. En dryg timme senare rapporterades om hundratals strömlösa hushåll även i Karlstad, Hagfors, Munkfors och Torsby – då var totalt nästan 6 000 hushåll utan ström i länet.

I Dalsland drabbades även boende i bland annat Bengtsfors, Dals Ed och Mellerud av strömavbrott under lördagen.

Vid 14-tiden var antalet strömlösa i Värmland åter nere på cirka 4 000. Senare, vid 16-tiden, beräknades totalt cirka 12 000 kunder hos Eon, Vattenfall och Ellevio i södra och mellersta Sverige vara strömlösa – vid 21-tiden hade siffran minskat till cirka 3 500 kunder.

Ellevio skriver följande på sin hemsida:

"Blåsvädret har gett upphov till strömavbrott runt om i dessa områden och vi jobbar så gott vi kan för att kunna åtgärda dessa under eftermiddagen / kvällen. Arbetet måste dock kunna utföras säkert och beroende på var felen är kan vi behöva avvakta tills vädret lugnar sig. Ellevio har en förstärkt beredskap både ute i fält och i driftcentralen."

Fortsatt blåsigt i södra Värmland

Enligt SMHI var det främst de södra och västliga delarna av Värmland som ingick i klass-1 varningen där det väntades vindbyar från 21 upp till 25 meter per sekund. Vinden väntades då avta något under eftermiddagen.

– Ja, det väntas avta en del under eftermiddagen men vindarna kommer även att dröja kvar i den sydligaste delen av Värmland. Söndag eftermiddag kommer det att avta mer generellt och lugna ner sig ordentligt natt till måndag när det blir klarare och kallare. På måndag blir vinden svag och det kan även bli lite sol, förklarade Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog hos SMHI vid lunchtid på lördagen.

Även i Västra Götalands län varnade SMHI för mycket hårda vindbyar från lördag morgon till lördag kväll.

Problem i tågtrafiken

Nedfallna träd och strömavbrott påverkade även tågtrafiken. Under lördagen var det stopp i tågtrafiken mellan Säffle och Åmål på grund av ett elfel och felet påverkade tågen mellan Karlstad och Göteborg. Enligt SJ:s hemsida förväntas tågen gå enligt tidtabell under söndagen.

Nedfallna träd stoppade även tågtrafiken mellan Charlottenberg och Kil och mellan Sunne och Torsby på grund av fallande träd under lördagen.

Artikeltaggar

ArvikaNyheterSMHIStrömavbrottTöcksforsÅmotforsÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.