Hoppa till huvudinnehållet

Mallbacken utbildades om matchfixning: "En ögonöppnare"

Publicerad:
Johan Claesson är runt om i Sverige och har utbildning om matchfixning för svenska fotbollsklubbar. Under onsdagen var det Mallbackens tur.
Johan Claesson är runt om i Sverige och har utbildning om matchfixning för svenska fotbollsklubbar. Under onsdagen var det Mallbackens tur. Foto: Fredrik Finnebråth

För första gången görs nu en stor satsning för att informera och utbilda damfotbollsspelare om matchfixning, som inom herrfotbollen har ökat de senaste åren. Efter onsdagens träning var det Mallbackens tur.

– Vi har lärt oss av misstagen som gjordes på herrsidan. Där vill vi inte hamna i damfotbollen, säger Johan Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet.

Det är Elitettans huvudsponsor Svenska spel som tillsammans med Svenska fotbollförbundet arbetar för att motverka matchfixning, som är en olaglig manipulation av matcher för att tjäna pengar - i det här fallet i fotboll.

I takt med en ökad tillgänglighet på spelmarknaden har även antal fall som kan kopplas till matchfixning ökat de senaste åren. 2019 utreddes 47 misstänkta matcher i svensk fotboll för matchfixning.

Johan Claesson har jobbat med de här frågorna i sju år. Först för riksidrottsförbundet och sedan ett år tillbaka för Svenska fotbollförbundet.

– Det är nu på senare år som folk har börjat få ett grepp om vad matchfixning är. Jag vet inte om det är positivt eller negativt, men säger man det ordet vet de flesta ändå vad det handlar om, att det är manipulation på något sätt. Backar vi bandet kände inte någon till det egentligen. Det är ett väldigt nytt fenomen i Sverige.

De brukar dela in matchfixning i tre delar.

– Det kan vara organiserad brottslighet, som har det här i portföljen. Det kanske inte är det främsta hotet mot Mallbacken eller damfotboll utan där handlar det mer om spelarnas närhet. De kan få en fråga från en kompis på jobbet, att ta en tjänst så som ett gult kort. Den sista delen är när spelarna själva är de som får för sig att tjäna lite extra.

Johan Claesson är integrity officer på Svenska fotbollförbundet och har jobbat med matchfixning i sju år.
Johan Claesson är integrity officer på Svenska fotbollförbundet och har jobbat med matchfixning i sju år. Foto: Fredrik Finnebråth

Att matchfixning ökar beror till stor del på att de stora möjligheterna att spela på svenska matcher hos utländska spelbolag. Numera kan man spela även på matcher på lägre nivå i seriesystemet.

– Den matchfixning vi ser i dag är nästan uteslutande kopplad till att göra förtjänster på spelmarknad, det är därför man riggar matcher. Att det ökar beror på att det finns ett större utbud inom betting. I dag kan du spela långt nere i divisionerna, på delmoment som gula kort, hörnor och allt möjligt. Det gör att potentiella måltavlor för att rigga en match är mycket fler i dag.

De har blivit bättre på att utreda och upptäcka fler fall i dag, menar Johan Claesson, men det har också blivit svårare.

– Vi har ett stort antal matcher att titta på och det är från allsvenskan till division 3-nivå, även U21-matcher, så det är en väldigt bred problematik.

Misstänkta fall bara i herrfotbollen

Men problemen finns än så länge bara inom herrfotbollen. Ändå satsar Svenska fotbollförbundet och Svenska spel hårt på information och utbildning för elitspelarna i Damallsvenskan och Elitettan.

– Än så länge har vi inte sett något bekräftat eller misstankar kopplade till damfotbollen. Det här handlar om att förebygga det, för det finns starka incitament att det skulle kunna ske, dels med tanke på populariteten på spelmarknaden. Damfotbollen blir oerhört mycket mer populär för varje år att spela på. Sen är lönerna inte jämförbara i Elitettan mot herrarnas allsvenskan och superettan, det är också en aspekt som gör att det kan vara lockande för en spelare att delta.

Det är viktigt att spelare, ledare och domare får information.

– Vi har lärt oss av misstagen som gjordes i herrfotbollen, där var det några som sade att de inte hade en aning om det här och inte visste hur de skulle reagera. Där vill vi inte hamna på damsidan.

Från och med årsskiftet infördes ett nytt spelfuskbrott, som kan resultera i både fängelse eller att man blir avstängd från fotbollen i upp till tio år.

– Det är ganska tuffa straff. Problemen är att det är svårt att utreda och hitta bevis, man kan komma undan i dag.

Något annat som är viktigt är att även föreningen är vaken.

– De behöver prata om den här frågan, ha handlingsplaner och policys, en bättre strategi och kännedom över spelare man värvar in. De ska göra en bakgrundscheck på spelare men också vara noggranna med att dela ut löner till spelarna i tid så att de inte hamnar i ekonomiskt klister och ser detta som en sista utväg.

  • Såväl spelare som ledare i Mallbackens A-lagstrupp tog del av utbildningen.
    Såväl spelare som ledare i Mallbackens A-lagstrupp tog del av utbildningen. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Än har inte damfotbollen drabbats av några fall av matchfixning.
    Än har inte damfotbollen drabbats av några fall av matchfixning. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Matchfixning är ett nytt fenomen i Sverige.
    Matchfixning är ett nytt fenomen i Sverige. Foto: Fredrik Finnebråth

Johan Claesson är för närvarande runt i Sverige och utbildar många klubbar på hög nivå i damfotbollen.

Vad får du för reaktioner?

– Själva begreppet är inte helt nytt, men att de kan vara utsatta, att deras matcher kan vara populära på spelmarknaden, har varit en ögonöppnare. Det är lite det som är målet, de ska inte tro att det är renodlad herrproblematik. Det finns inget som säger att de inte ska kunna drabbas av det, säger Johan Claesson.

Artikeltaggar

DamallsvenskanElitettanFotbollMallbackens IFSunneSvenska Fotbollförbundet

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.