Ungdomsrånen ökar och regeringen skyller ifrån sig

Insändare
PUBLICERAD:
Rikspolischef Anders Thornberg intervjuas efter justitsieutskottets möte i riksdagen, med anledning av de uppmärksammade ungdomsrånen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Under den senaste tiden har vi kunnat läsa om hur ungdomsrånen kraftigt ökat i Sverige. Rikspolischef Anders Thornberg beskriver utvecklingen som ”explosionsartad” i SvD (13/2). Flera offer har också, förutom att ha rånats, även förnedrats på de mest makabra sätt. Samtidigt skyller S-MP-regeringen ifrån sig på den förra alliansregeringen, som slutade regera för sex år sedan. Statsminister Stefan Löfven (S) menar i Expressen (13/2) att det är alliansregeringens skattesänkningar som är skälet till att ungdomsrånen ökat. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

En av statens absoluta kärnuppgifter är att skydda sina medborgare. Att barn och unga ska behöva se sig över axeln på väg till eller från skolan och vara rädda för att bli överfallna är helt oacceptabelt. Statsministern och hans regering bör skämmas över att de inte tar situationen på fullt allvar. Det krävs en rad åtgärder för att komma till bukt med ungdomsrånen, och med ungdomsbrottsligheten i allmänhet. Moderaterna har under senare tid presenterat flera förslag för att stävja ungdomsbrottsligheten. Senast i fredags (14/2) föreslog partiet fler särskilda ungdomshäkten, samt att fler ungdomar ska omhändertas i enlighet med lagen om vård av unga (LVU). Man har också tidigare föreslagit att straffrabatten för unga över 18 år ska tas bort helt. Idag straffas 18-21 åringar lindrigare, vilket är helt obegripligt. Dels principiellt; är man myndig ska man ta sitt straff. Men åtgärden är också viktig för att hålla unga kriminella borta från gatorna. Det är också viktigt att myndigheterna börjar samarbeta bättre genom att utbyta information mellan varandra, exempelvis mellan Polisen och Socialtjänsten. Detta kan göras genom att undanröja dagens sekretesshinder. En grundläggande förutsättning är givetvis att rättsväsendet stärks upp med fler poliser, utökade resurser för åklagarna, domstolarna och för Kriminalvården.

Sverige får aldrig bli ett laglöst land, där brottslingar kan härja fritt. Den som bryter mot lagen ska ställas inför rätta, dömas och avtjäna sitt straff. De senaste årens gängvåld med dödsskjutningar, sprängdåd och ungdomsrån måste motverkas med all kraft innan situationen urartar helt. Regeringen är oförmögen att handskas med Sveriges akuta problem. Förhoppningsvis leder valet 2022 till att Sverige får en ny regering och en ny politisk inriktning som tar problemen på allvar och ser till att lösa dem.

Anton Bengtsson, juriststudent vid Stockholms universitet, fd kommunfullmäktigeledamot i Sunne och fd regionfullmäktigeledamot i Värmland för Moderaterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.