Hoppa till huvudinnehållet

Skarp kritik mot Sunne Fastighets stora byggupphandling

Publicerad:
Rickard Lindqvist, ordförande Företagarna Sunne, är skarpt kritisk till Sunne Fastighets AB stora upphandling avseende strategisk partnering inför en rad kommunala byggprojekt. Dit hör bland annat ombyggnaden av nyförvärvade Hotell Selma Lagerlöf som bland annat ska inrymma lokaler för hemtjänsten.
Rickard Lindqvist, ordförande Företagarna Sunne, är skarpt kritisk till Sunne Fastighets AB stora upphandling avseende strategisk partnering inför en rad kommunala byggprojekt. Dit hör bland annat ombyggnaden av nyförvärvade Hotell Selma Lagerlöf som bland annat ska inrymma lokaler för hemtjänsten. Foto: Bengt Krönström

Företagarna Sunne riktar nu skarp kritik mot Sunne Fastighets AB:s stora upphandling som gäller byggprojekt inom Sunne kommuns fastighetsbestånd.

– Upphandlingen utesluter i praktiken de lokala företagen. Det känns väldigt konstigt i en företagarkommun som Sunne, säger Rickard Lindqvist, ordförande Företagarna Sunne.

Upphandlingen gäller ett fyraårsprojekt som omfattar om-, ny-, och tillbyggnad av skolmatsal och tillagningskök, uppförande eller ombyggnad av lokaler inom kommunens fastighetsbestånd för hemtjänst, förskola, särskilt boende samt idrottshall.

Rickard Lindqvist hänvisar till de handlingar i ärendet som Sunne Fastighets AB gått ut med och där man kan läsa: "Anbudsgivaren ska ha tillräckligt stabil ekonomisk ställning för att kunna genomföra entreprenaden. För att uppfylla kravet ska anbudsgivaren ha en årsomsättning om minst 250 miljoner kronor under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren."

– Vad jag vet har den största byggaktören i Sunne en årsomsättning på cirka 100 miljoner. Företag som Häggmarks, Sunne byggnads med flera skulle ju med lätthet kunna ha byggt vart och ett av de här projekten.

Lindqvist menar att den stora upphandlingen exkluderar Sunneföretagen.

– Att man buntar ihop fyra års byggprojekt i en enda offentlig upphandling tycker vi är konstigt. Vi ser inte den ekonomiska vinningen för kommunen att göra så. Vi tycker att fler ska tillåtas vara med. Vi blev väldigt förvånade över att ett kommunalt bolag gör så här. Sunneföretagen ska inte ha några fördelar, men det är ju bra om man kan vara med och konkurrera på lika villkor, säger Rickard Lindqvist.

"Är kostnadseffektivt"

Så här säger Anders Svensson, vd i Sunne Fastighets AB, om kritiken.

– Vårt uppdrag är att skapa lokaler för offentlig verksamhet på det mest kostnadseffektiva sättet. Delar man upp det i små projekt visar erfarenheten att det blir det dyrare. Grundtanken är att handla upp en strategisk partnering. Tittar vi på de byggprojekt som finns och som har genomförts med den här typen av upphandling ligger totalansvaret hos ett stort nationellt bolag, men många av underentreprenörerna är ju lokala.

Svensson hänvisar också till lagen om offentlig upphandling.

– Hade vi delat upp det i flera entreprenader hade vi fortfarande inte kunnat styra något vad gäller företagarnas geografiska placering.

Däremot hade lokala företagare kunnat vara med och lägga anbud på lika villkor.

– Ja, så är det naturligtvis och det är ju baksidan av det hela, säger Anders Svensson.

Artikeltaggar

Anders SvenssonEkonomiFöretagarna SunneNyheterRickard LindqvistSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.