Hoppa till huvudinnehållet

I Bäckalund ger vi inte upp

Publicerad:
Nyligen invigdes förskolan Grankotten.
Nyligen invigdes förskolan Grankotten. Foto: Fredrik Finnebråth

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När Sunnes politiska makthavare i början av 2012 klargjorde att man tänkte lägga ner skolorna i Bäckalund, Stöpafors och Rottneros drog vi igång en namninsamling för folkomröstning om skolornas framtid. Folkomröstning blev det och sunneborna sade på ett förkrossande sätt nej till skolnedläggningar. Men de politiska makthavarna fortsatte att driva frågan om skolnedläggningar.

Då startade vi partiet Hela Sunne för att den politiska vägen slå vakt om byskolorna. VI kom in i kommunfullmäktige hösten 2014 och blev tungan på vågen mellan blocken. En maktposition som ledde till att inga skolnedläggningar kunde genomföras under denna mandatperiod. Men valet 2018 resulterade som bekant i en ny politisk maktkonstellation i Sunne, det vill säga alliansen mellan Socialdemokrater och Centern. Resultatet blev nedläggningen av all skolverksamhet i Bäckalund.

Men skam den som ger sig. Ett gäng duktiga mammor och pappor från Bäckalundsområdet tog saken i egna händer. De köpte skolan i Bäckalund och startade Förskolan Grankotten. I lördags var det invigning. Uppslutningen bakom Grankotten har varit och är stor från bygdens befolkning.

Jag vill här rikta ett stort tack till de initiativkraftiga och duktiga föräldrarna. Vem vet. Måhända läggs nu grunden till en framtida skola här ute i skogsbygden, åtminstone årskurserna 1-3.

Med tanke på kommunens svaga ekonomi är risken stor för att fortsatta nedläggningar av Sunnes byskolor följer. Lärdom kan då dras ute i byarna från bäckalundsföräldrarnas idoga arbete för sina barn och sin bygd.

Marianne Gillberg

Artikeltaggar

BäckalundInsändare