Hoppa till huvudinnehållet

Ica ändrar bonus efter kritikstorm från kunder

Publicerad:
 Ica backar från delar av förändringen i bonussystemet. Arkivbild.
Ica backar från delar av förändringen i bonussystemet. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kundernas kritik mot Icas nya bonussystem har varit skoningslös. Nu tvingas Ica ändra sig dagen innan nyheterna ska träda i kraft – även de som handlar lite ska nu få en bonuscheck på 20 kronor.

– Vi har lyssnat på kunderna. Vi har konstaterat att alla kunder inte är trygga med den nya bonusen, och har valt att göra det lättare att få en bonuscheck, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige till TT.

Ica ger nu även kunder som uppnår 1 000 poäng under två månader en bonuscheck på 20 kronor, berättar han. Den som uppnår 2 000 poäng under en månad får 25 kronor.

Det nya bonussystemet, som införs den 1 februari, skulle enligt vad Ica sagt först innebära att kunder måste uppnå 2 000 poäng, det vill säga handla för 2 000 kronor, för att få bonus. Dessutom skulle poängen nollställas för varje månad, så att kunder inte längre kan samla på sig bonus under flera månader. Kunder som handlar för mer får större bonus.

Arga kunder

Men kunderna blev riktigt arga. Särskilt fattiga kunder i ensamhushåll, med små matkostnader, reagerade häftigt. De kände sig nonchalerade och lågt värderade av Ica, trots att de lägger sina magra matpengar i kedjans kassalåda. Även Ica-handlare har reagerat.

Nu hoppas Ica att de ska bli nöjda igen när även den som handlar för mindre summor ska få bonus. Men bakgrunden till det nya systemet är att Ica velat belöna kunder som handlar för mycket pengar, och dessutom bredda sitt bonusunderlag. Den som betalar med Ica-kort får mer bonus, och kunderna kommer nu att få mer personlig reklam med individuella rabatter.

– Vi kommer att betala ut mer pengar i det nya systemet än i det gamla, säger han, och försäkrar att det aldrig är pinsamt att lyssna på kunderna.

Summorna hemliga

Exakt hur mycket Ica betalat ut i sitt bonussystem tidigare, och hur beräkningarna ser ut i det nya systemet, vill han dock inte berätta.

– Vi väljer att inte gå ut med det, eftersom detta är en konkurrensutsatt bransch. Men vi är övertygade om att kunderna ser fördelarna.

TT: Kunde ni inte förstå innan att kunderna skulle reagera då ni tog bort bonusen för dem med små matkostnader?

– Vi visste att vi skulle betala ut mer med det nya systemet. Men vi kan konstatera att vi inte lyckats nå ut med det, säger Anders Svensson.

TT: Vad har ni lärt er av detta?

– Vi har underskattat hur viktig bonuschecken är.

Artikeltaggar

EkonomiIcaInrikes/utrikesSverige

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.