Hoppa till huvudinnehållet

Ny landslagschans för Svahn: "Alltid lika kul"

Publicerad:
Ny landslagschans för den stora målvaktstalangen, Elin Svahn.
Ny landslagschans för den stora målvaktstalangen, Elin Svahn. Foto: Olle Persson

Mallbackens målvaktstalang Elin Svahn får ny chans i Sveriges landslag. 16-åringen är uttagen i F17-landslaget som om två veckor spelar Mima cup i spanska Pinatar.

– Det ska bli jättekul, säger hon.

Trots att Elin Svahn från Sunne bara är 16 år har hon redan sju landskamper bakom sig och var ett återkommande namn i fjolårets F16-landslag. Men hon blev ändå förvånad över uttagningen.

– Ja, det blir jag alltid. Jag tar inget för givet. Men det är lika kul varje gång.

Om det blir mycket speltid återstår att se.

– Vi målvakter brukar dela på det. Men senast, när vi var i Indien, stod jag alla matcher. Det beror lite på vilka målvakter som är uttagna. Eftersom jag fick stå så mycket senast kanske det bli mindre nu, men jag hoppas så klart att jag får spela.

Till skillnad från tidigare är hon inte ensam värmlänning. Säffletjejen Adina Jansson är uttagen för första gången.

– Jag har spelat med Adina i distriktslaget. Det är jättekul för henne.

"Känner mig stolt"

Att få dra på sig landslagsdräkten är något speciellt, tycker Elin Svahn.

– Det är alltid lite extra nervöst men också en upplevelse varje gång. Att få sjunga nationalsången inför matcherna, det är klart att man känner sig stolt.

Indien bara för en dryg månad sedan, Spanien om ett par veckor. Det är långa resor. För Elin är det inget problem.

– Ibland kan det bli jobbigt med långa flygresor. Samtidigt är det kul att få åka iväg och se nya länder.

Hennes landslagsuttagningar ställer till det en aning för Mallbacken och samarbetsklubben Torsby IF, som hon varvar mellan. Hon missar därför både träningar och matcher.

– Man vill vara med överallt men jag måste samtidigt prioritera bort vissa saker. Blir man uttagen till landslaget så är det klart att man åker, och det drabbar både Mallbacken och Torsby. För dem är det nog inte så himla bra, men de förstår hur jag känner.

I F17-landslaget är Elin Svahn jämnårig med övriga spelare. I Mallbacken är hon yngst av alla. Men det är ingen större skillnad att spela i dessa lag, menar hon.

– Nej, det tycker jag inte. I Mallbacken har de ju mer fysiska kroppar men i spelet är det inte så stor skillnad. Utanför planen har jag så klart mer gemensamt med jämnåriga, det kommer man aldrig ifrån, men det funkar bra även i Mallbacken.

"Bra chanser"

Först ut i Mima cup är en match mot Polen den 12 februari, och därefter Skottland den 13 februari. Sedan väntar en placeringsmatch den 15 februari, som blir mot antingen Belgien, Tjeckien eller Ungern.

– Vi borde ha bra chanser. Vårt lag har utvecklats väldigt mycket det senaste halvåret och sedan vi fick in en ny förbundskapten (Pär Lagerström), som har gjort det bra.

Elin Svahn har redan fyra matcher i elitettan bakom sig och börjar etablera sig i landslaget. Men hon är långt ifrån klar.

– Det har varit ett bra år där jag har utvecklats mycket, men jag tänker inte så himla mycket på det. Jag vill bara köra och utvecklas ännu mer, säger Elin Svahn.

Artikeltaggar

Elin SvahnFotbollMallbackens IFSunneTorsby IF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.