• idag
  6 juli
  14°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Vart tog ”Sagolika Sunne” vägen?

Insändare
PUBLICERAD:
"Hoppas vi som lever och verkar i Sunne inte ska förtröttas utan hjälpas åt att vara ambassadörer för Sunne, så att det återigen gör sig förtjänt av epitetet ”Sagolika Sunne”", skriver Ylva Stiernelöf.
Foto: Fredrik Finnebråth
Sorgligt och onödigt nog har jag fått frågan i rubriken flera gånger i månaden de senaste åren.

Sunne är på så många vis fantastiskt och här finns så mycket positivt att förvalta. Den vackra naturen, det mångsidiga utbudet av fritidsaktiviteter året runt. Kulturarvet efter kända författare, både fortfarande verksamma och de som gått ur tiden.

Västanå Teater – helt unik vad det gäller allt. Ovärderlig för oss näringsidkare inom handel, restauranger och hotell. Genom den konsumtionen genererar deras besökare många skattekronor som kommer Sunne kommun till del.

Det som verkligen satte Sunne på kartan var när Herta och Valter Hedlund satsade på ett magnifikt hotell och sedan även Spa. Hotell Selma Lagerlöf vid Sunnes infart, ligger där som en öppen välkomnande famn med sina båda flyglar. Undrar hur många som förstått hur mycket deras satsningar betytt för Sunne??

Vi har genom åren haft Fryksdalsdansen, som tidigare var sommarens mest lukrativa vecka för oss näringsidkare. Trevliga, skötsamma dansanta tillresta lovordade Sunne. Nu åker samma människor till Malung istället. Rannsakan – vad var det som gjorde att det inte längre var attraktivt att åka till Sunne?

Vi har en fin vattenpark i Sunne, men alltid svårt med väderberoende anläggningar. De flesta föräldrar tycker om att semestra där barnen trivs, för då blir det mer harmoni. Kanske skulle det gå att skapa en anläggning på Mårbacka med ett familjespel med Nils Holgerssons underbara resa. Förena kunskap och nöje.

Utanför Kil och Karlstad har man stora välkomnande ljusskyltar. Även Sunne skulle kunna ha en skylt med upplysning om hur många restauranger, hotellbäddar och butiker det finns i Sagolika Sunne + fri parkering! Många utsocknes väljer andra orter att handla på, på grund av, av Sunne kommun anlitade parkerings”poliser”.

Många i min generation sitter ofta ensamma i stora hus, som vi gärna på sikt skulle sälja och flytta till en attraktiv bostadsrätt. Många kommuner satsar på oss 40-50-talister som vill bo bekvämt på seniorboende. Egen lägenhet 2-4 rum med kök och tvättstuga. Uteplats, inglasad atriumgård, restaurang, gym, fotvård, simbassäng, tillgång till distriktssköterska några dagar i veckan. Gemensamma lokaler för diverse aktiviteter. Alla dessa möjligheter finns på Hotell Selma Lagerlöf.

Hemtjänstpersonalen i kommunen är en ovärderlig resurs och utför ett fantastiskt arbete, såväl dag som natt. Missunnar inte dem bra lokaler, men att de ska vara på Hotell Selma Lagerlöf, när fastighetsägare vecka efter vecka annonserar ut tomma kontorslokaler i Sunne tätort är svårt att förstå.

Skulle hotell Selma Lagerlöf byggas om till ett attraktivt seniorboende, skulle ju detta generera skatteintäkter istället för kostnader. Kanske bästa vinsten för Sunne kommun vore att sälja det vidare omgående till en driftig, seriös entreprenör med framtidsvisioner.

Kommentarer som ständigt hörs är att Torsby nu är mycket mer framsynt och tilldragande.

Sunne är ju en kulturkommun av stor dignitet och det fantastiska engagemang och den kompetens, som vår kulturchef Tuula Dajén, besitter blir ett mycket stort tomrum att fylla.

Hoppas vi alla som lever och verkar i Sunne inte ska förtröttas utan hjälpas åt att vara ambassadörer för Sunne, så att det återigen gör sig förtjänt av epitetet ”Sagolika Sunne”

Ylva Stiernelöf, Shangri La

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.