• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  29 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sunne är ingen kulturkommun

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att Betelkyrkan nu försvinner, bit för bit, ser insändarskribenten som ett tecken på att Sunne inte längre är en kulturkommun.
Foto: Dan Enwall

Att efter rivningen av Betelkyrkan kalla Sunne för kulturkommun är att skända begreppet kultur. Vad vore Sunne, om inte Selma Lagerlöf hade haft sitt hem här (i Ö Ämtervik).

Alma Löv finns inte i Sunne, utan i Ö Ämtervik. Likaså Gunnerudsgården. Den gamla, fina kyrkan i Ö Ämtervik är inte patetiskt förfalskad som Sunne kyrka med sitt fuskvalv, som bär ansvar för den hemska akustiken här. Byggnadsminnen i Sunne brinner ner eller nedmonteras eller bägge delar (Ramelska huset). Precis som den patetiska renoveringen av kyrkan har man förfarit med Teaterbiografen, där biobesökarna får trängas på billiga kinesiska stolar. Den fina ursprungliga väggmålningen, som förde vidare takformerna och gav målningarna stöd, är gömd bakom en röd färg, som vill vara sammet. Efter Magasinsgatan får Sunne fastighets AB bygga lägenheter, som kommer att likna magasin snarare än hyreshus. Slottet är det hemskaste exemplet för arkitektur som uppskattas här med sin löjliga lanternin som höjdpunkt på eländet. En sådan lanternin hade Thomas Jeffersons egen Monticello, som han gestaltade som visitkort över hans kunskaper av Palladianism. Och så ska även en storbonde i Sunne smycka sig med denna symbol.

Sunne är fullt av snälla människor. Många nyttjar det fantastiska bibliotekets möjligheter utan att vilja uppskatta dess fina arkitektur, som i sitt sätt att höja sig över Storgatan påminner lite om Mies van der Rohes Crown Hall vid Illinois Institute of Architecture.

I ett samtal på kommunhuset på fredagen försökte damen att smickra mig med att jag var en målmedveten man. Hon var för övrigt en trogen buktalardocka av kommunalrådets fördomar om Betelkyrkan. Jag tror, att jag är målmedveten, och därför kan jag bli så besviken på mig själv, när jag går in på en irrväg.

H.-U. Gyllenberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.