• idag
  24 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.1 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.5 mm
 • söndag
  27 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändarreplik: Kulturen ska vara en stark och oberoende kraft i samhället

Insändare
PUBLICERAD:
"Vi delar inte kommunens åsikt om att kulturen ska läggas ut på entreprenad", skriver Anders Broman, ordförande för Sundsbergs Gårds Vänner.
Foto: Karina Johansson
Replik på kommunchefen Anders Olssons insändare i FB 2019-12-24 angående Sundsbergs Gård

Angående frågan om vem som äger bostadshuset hänvisar Anders Olsson till en lagfart på mark och samtliga byggnader på Sundsberg. Denna lagfart utfärdades 1976 och gäller således inte bostadshuset som byggdes 1978. Det framgår i efterlämnade handlingar att makarna Sjöqvist ”bekostade stiftelsens byggnation av personalbostad” (dvs ”bostadshuset”). Anders Olsson undviker att nämna att bostadshuset enligt fastighetsregistret står på ”ofri grund”. Enligt information från lantmäteriet innebär ”ofri grund” att mark och bostadshus har olika ägare. Kommunen blev ägare till marken 1976 och kan således inte vara ägare till bostadshuset. Kommunen har ej heller kunnat visa några handlingar som styrker att man köpt bostadshuset eller fått det som gåva. Någon lagfart på bostadshuset har man ej heller kunnat presentera. Anders Olsson skriver vidare att den som betalar fastighetsskatt för en fastighet är den som är ägare. Detta är något som skatteverket inte håller med om. Man kan mycket väl, enligt skatteverket, betala fastighetsskatt utan att vara ägare till fastigheten ifråga. Då är man taxerad ägare, vilket kommunen är i detta fall.

Så länge kommunen inte kan visa handlingar att man köpt eller fått bostadshuset som gåva, talar informationen i fastighetsregistret för att det är någon annan än kommunen som äger bostadshuset (”ofri grund”). Anders Olsson har inte på ett trovärdigt sätt kunnat visa att kommunen äger bostadshuset. Kommunen bör tänka sig för både en och två gånger inför en eventuell uthyrning av bostadshuset. Om man trots det går så långt att man hyr ut bostadshuset får man räkna med en juridisk prövning av ärendet.

Att makarna Sjöqvist betalade hyra till kommunen kan vara så att stiftelsen saknade faktureringsrutin och att det därför blev kommunen som fakturerade hyran. Kommunen har tidigare vid flera tillfällen blandat ihop stiftelsens ekonomi med sin egen ekonomi.

Det är riktigt som Anders Olsson påpekar att man skall vara mån om skattebetalarnas pengar. För cirka ett år sen, när det blev känt att kommunen skulle dra in sitt ekonomiska bidrag till Sundsbergs Gård, gick jag igenom kommunens budget. Jag fann då att kommunen betalar ut ett antal miljoner varje år för kurser och konferenser till sina anställda. Om kommunen då skulle prioriterat bort var tionde kurs-och konferensresa, skulle man få de pengar som behövs till Sundsbergs Gård. Jag informerade dåvarande kommunchefen om mitt förslag men fick ingen respons.

Sundsbergs Gårds Vänner vill naturligtvis ha en bra lösning för Sundsbergs Gård. Däremot delar vi inte kommunens åsikt om att kulturen ska läggas ut på entreprenad. Kulturen skall vara en stark och oberoende kraft i samhället.

Anders Broman, ordförande för Sundsbergs Gårds Vänner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.