Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Regeringen och S måste sluta jaga jakt- och sportskyttar

Publicerad:
S och regeringen  bör sikta in sig på annat än att jaga skyttar, menar debattörerna.
S och regeringen bör sikta in sig på annat än att jaga skyttar, menar debattörerna. Foto: JESSICA GOW / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag till riksdagen som innebär att det ska krävas tillstånd för att inneha löstagbara vapenmagasin. Vi moderater kommer säga nej till förslaget, eftersom det helt i onödan försvårar för lagliga jägare och sportskyttar. Bara här i Värmland län handlar det om 12 335 jägare som kommer att drabbas.

Förslaget om de löstagbara magasinen är faktiskt inte nytt – för två år sedan tvingades regeringen dra tillbaka i princip samma förslag eftersom det möttes av mycket skarp kritik. Nu har regeringen återigen plockat fram förslaget ur byrålådan, och försöker presentera det som en åtgärd mot gängvåldet.

Det här är inget annat än ett spel för gallerierna. Om regeringen menade allvar, skulle den lyft frågan om vapenmagasinen redan i de stora samtal om gängkriminalitet som hölls för ett par månader sedan. Men så skedde inte. Inte ens regeringen ser alltså förslagen om att reglera vapenmagasin som avgörande i kampen mot gängen.

Självklart ska vi göra allt i vårt makt för att försvåra för kriminella personer att hantera vapen. Det är egentligen inte så mycket att orda om. Vad som är helt obegripligt är att regeringen väljer att lägga fram ett förslag som – helt i onödan – drabbar laglydiga jägare och målskyttar. Att försvåra för dessa grupper att hantera och inneha löstagbara vapenmagasin kommer knappast stoppa gängvåldet.

Regeringen måste nu tänka om. Det är fullt möjligt att lägga fram regler som innebär att man försvårar för kriminella utan att det drabbar laglydiga vapenägare. Därför uppmanar vi regeringen att släppa prestigen och dra tillbaka sitt nuvarande förslag. Gör om – gör rätt!

Vapenfrågor ska tas på stort allvar. Men Sverige måste lösa rätt problem. Det är gängkriminaliteten och övrig brottslighet som ska bekämpas med hårdare straff och tuffare regler, inte skötsamma jägare och sportskyttar.

Sten Bergheden, talesperson i vapen- och jaktfrågor (M)

Marléne Lund Kopparklint, riksdagsledamot (M) Värmland

Artikeltaggar

DebattJaktMarléne Lund KopparklintSten BerghedenSverigeVärmlands län