Hoppa till huvudinnehållet

Johan klar för Leksand - i eSHL: "Jättehäftigt"

Publicerad:
Johan Rundqvist från Sunne är stolt över att få vara en del av Leksands IF när eSHL drar i gång i januari.
Johan Rundqvist från Sunne är stolt över att få vara en del av Leksands IF när eSHL drar i gång i januari. Foto: Leksands IF

E-sporten växer världen över. Nu har SHL bestämt sig för att starta sin egna e-sportliga.

I Leksands IF hittar vi Johan Rundqvist, 35, från Sunne.

– Det känns stort att få vara med om något sånt här banbrytande, säger han.

Den svenska hockeyligan, SHL, gick bara för några dagar sedan ut med att de tänker starta en ny e-sportliga, som drar i gång i mitten av januari. Det innebär att redan befintliga SHL-lag kommer att möta varandra även inom E-sport.

Alla lag hade olika processer när de rekryterade spelare, vissa letade landet runt medan andra lokalt fokus.

Leksands IF gjorde det lite lättare för sig, de skrev kontrakt med ett helt lag - Synergy Hockey - som numera alltså utgör Leksands IF. En av spelarna där var Sunnekillen Johan Rundqvist.

– Jag har spelat NHL i ganska många år men mest kört offline. Det var först när NHL 17 kom ut som jag och några kompisar startade ett lag online. Då gick det inte så jättebra och jag letade vidare efter ett nytt lag. Till slut hittade jag ett starkare lag och då presterade jag också bättre och bättre.

Det var för nästan ett år sedan som AIK blev först i Sverige med ett E-hockeylag.

– Sen dess kom väl själva intresset för att jag själv skulle kunna spela för ett SHL-lag. Det vill nog alla som spelar NHL.

Leksands IF, med Johan Rundqvist längst upp till höger.
Leksands IF, med Johan Rundqvist längst upp till höger. Foto: Leksands IF

Trots att andra ishockeyligor i världen har börjat satsa på E-sport, så sticker eSHL ut eftersom ligan spelas i lagformat 6-6. Det betyder alltså att det är sex spelare om varje lag i matcherna, där varje person varsin spelare.

Johan Rundqvist har valt den minst tacksamma positionen, som målvakt.

– Jag vet inte varför, men jag gillar det även om det är väldigt svårt. Jag tror att jag läser spelet ganska bra. Sen är det inte så många som är målvakter.

Han är också glad över att det blev just Leksands IF.

– Bortsett från Färjestad så är hjärtat närmast Leksand eftersom jag känner flera som tillhör eller har tillhört klubben. Det ska bli jättehäftigt att representera just de.

Hur mycket spelar du per dag?

– Jag försöker spela dagligen så fort ungarna är i säng, skrattar han.

– Det blir väl runt fyra-fem timmar per dag kanske.

Välkänd tränare

Leksands lag kommer ledas av Kim ”DraySWE” Larsson, som är en välkänd profil inom E-sportvärlden. Under upptaktsträffen var det nio spelare i Leksand, två målvakter.

Vad tror du om era chanser?

– Vi ligger nog väldigt bra till. Eftersom NHL inte är den största communityn så känner jag till nästan alla andra spelare. Det återstår att se hur de andra lagen rustar upp men vi borde ha stora chanser att komma långt.

E-sporten växer stadigt runt om i världen. Johan Rundqvist ser så klart gärna att NHL får samma lyft i framtiden.

– Jag hoppas verkligen det. Om det är fler som börjar så kan det bli stort. Jag är extremt nöjd över att jag får vara med om något sånt här banbrytande.

Artikeltaggar

EsportIshockeyLeksands IFSHLSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.