• idag
  22 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.5 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Vi värnar om kulturlivet i Sunne

Insändare
PUBLICERAD:
Sunne bibliotek.
Foto: Bengt Krönström
Hej ”Kulturturist”, tack för din insändare.

Ja, vi värnar om kulturlivet i Sunne! Med den erfarenhet vi har ser vi att kulturenheten och näringslivsenheten kan stärka varandra om de jobbar tätare. Förändringar genomförs för att vi vill skapa bästa möjliga nytta för invånare, företag, organisationer och besökare. Så här fungerar det arbete vi gör idag i Sunne kommun inom de områden du nämner:

En brist som tidigare ofta lyftes fram av besökare och handeln var att turistbyrån inte låg i centrum. Tillgängligheten behövde förbättras så 2017 startade vi en så kallad Infopoint i biblioteket. Vi vill att besökarna ska komma in i centrum och upptäcka det fina utbud av affärer som finns.

2018 tillkom ytterligare 9 Infopoints runtom i kommunen. Idag har vi alltså 10 platser där besökare kan få fördjupad information om Sunne, vilket är en klar förbättring mot tidigare. Till nästa år lägger vi till ytterligare några Infopoints. Tillgängligheten har alltså ökat markant för våra besökare.

2018 gjorde vi en undersökning bland besökarna på våra Infopoints. Resultatet var mycket bra. Besökarna upplevde inte alls att de fick minimal service. Välkommen in till oss på näringsliv & tillväxt, ring eller mejla, så kan vi berätta mer om hur vi arbetar och visa de olika utvärderingarna som vi kontinuerligt genomför.

Skyltningen har avsevärt förbättrats. Vi vill gärna sätta upp en skylt uppe vid E45, men tyvärr fick vi avslag på vår begäran hos Trafikverket med motiveringen att ”turistinformation är något som förväntas finnas i ett centrum”

Det finns skyltar både vid järnvägsstationen och på Teatertorget, men vi vill gärna ha ännu mer skyltning. 2019 fokuserade vi på att få upp större informationstavlor på nämnda platser. De innehåller fördjupad information och kartor. Dessa fyller en funktion både när biblioteket är stängt och för den som kanske inte vill ha ett fysiskt möte, eller inte vill söka information digitalt.

Appen som du hänvisar till, har till övergripande syfte att just leda runt turister - och gärna invånare - på turer både i centrum och utanför tätorten. Det finns tre slingor i den nu och ytterligare fyra är under produktion. Den är ett utmärkt sätt för den som på egen hand vill upptäcka mer av Sunne. Ladda gärna ner den och upptäck själv. Den har i dagsläget över 1050 nedladdningar.

Vi bildar den nya kultur- och näringslivsenheten eftersom vi ser att det kan stärka båda dessa områden. Sunne kommun är en stor organisation och vi behöver förändras för att hänga med i den utveckling som sker runt omkring oss.

När vi som arbetsgivare rekryterar följer vi de regler som gäller. Vi annonserar i allmänhet ut tjänster. I vissa fall när vi redan har kompetenta medarbetare som vill utvecklas och ta ett större ansvar tillsätter vi internt. Det är viktigt att medarbetare också kan utvecklas inom vår organisation.

Med vänlig hälsning

Anders Olsson, tf kommunchef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.