Hoppa till huvudinnehållet

Vill skjuta dubbelt så många vildsvin

Publicerad:
Foto: Grafik: TT

Fler vildsvin ska kunna skjutas – upp emot dubbelt så många som nu föreslagits.

Det är en av jägarförbundens invändningar kring den vildsvinsutredning som Livsmedelsverket gjort.

Nu i slutet av november är det tänkt att Livsmedelsverket ska presentera sin slutgiltiga utredning för regeringen. Uppdraget har varit att hitta en lösning på den kraftigt ökande vildsvinsstammen som i sin tur ger konsekvenser i form av skador på lantbruk och kraftigt ökat antal viltolyckor.

Remisstiden har gått ut och ett 40-tal aktörer har svarat på den rapport som presenterades för drygt en månad sedan, bland annat Jägarnas riksförbund liksom Svenska jägareförbundet.

Båda två ser över lag positivt på flera av de förslag som presenteras men har också viss kritik.

Felaktig jämförelse

Framför allt handlar det om den föreslagna mängden vildsvinskött, fem vuxna vildsvin eller sju årsungar, som jägare ska få sälja.

Uträkningen bygger på en modell som gäller för älgjakt men förbunden tycker att jämförelsen haltar mellan vildsvin och älg.

Jägarnas riksförbund vill att gränsen ska gå vid 15 årsgrisar medan Svenska jägareförbundet föreslår tio årsgrisar, i stället för som nu – sju.

– Genomsnittsjägaren kanske inte skjuter tio stycken men de jägare man nu vill uppmuntra att jaga kommer troligtvis skjuta fler vildsvin än snittet, säger Mattias Olsson, nationell intressebevakare vid Svenska jägareförbundet, till TT.

– Dessutom är årsgrisar prima kött för konsumenterna.

Tidigare har man från förbundet efterfrågat en fri jakt liknande den som sker i Tyskland, men har nu ändrat uppfattning.

– Man får se det här som ett första steg och vi ser ingen möjlighet till framgång. Om det här faller väl ut kommer vi kanske argumentera för en dubblering, säger Mattias Olsson.

Jägarnas riksförbund och Svenska jägareförbundet har en del frågetecken vad gäller Livsmedelsverkets rapport om hanteringen av vildsvin. Arkivbild.
Jägarnas riksförbund och Svenska jägareförbundet har en del frågetecken vad gäller Livsmedelsverkets rapport om hanteringen av vildsvin. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT

Ingen premie

Förslag om en premie för att skjuta vildsvin ifrågasätts dock med hänvisning till internationell erfarenhet. Bland annat lyfter man det faktum att skottpengar i USA lett till att man vårdar och utfodrar vildsvin i större omfattning för att därigenom kunna tjäna mera pengar.

– Risken är också att skulle du ha en skottpremie under till exempel perioden maj–september, hur många jägare skulle då jaga vildsvin i mars när du inte får pengarna, säger Mattias Olsson.

Från Jägarnas riksförbunds sida vill man dessutom ge jägarna möjlighet att sälja köttet över hela Sverige och inte bara inom det egna eller i angränsande län.

Utbildning kring trikinprov som enligt lag ska tas på fällda djur ska dessutom vara gratis och subventioneras av Livsmedelsverket, anser man från förbundshåll.

– Det är viktigt att det är enkelt. Jägare lägger ned mycket av sin egentid och gör man ett uppdrag för samhället så ska även samhället ta sitt ansvar och ta bort kostnaderna. Det tror jag har en väldigt symbolisk inverkan, säger Solveig Larsson, ordförande för Jägarnas riksförbund.

Tobias Österberg / TT

Artikeltaggar

JägareförbundetJägarnas riksförbundJaktLivsmedelsverketNyheterSverigeVildsvin

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.