Hoppa till huvudinnehållet

Mannen som vet "allt" om Stephen King

Publicerad:
Hans-Åke Lilja, expert på Stephen King, föreläste nyligen på Sunne bibliotek.
Hans-Åke Lilja, expert på Stephen King, föreläste nyligen på Sunne bibliotek. Foto: Dan Enwall

Till vardags är Hans-Åke Lilja integrationskoordinator på ett IT-företag i bostadsorten Örebro. Men mest känd är han för att driva världens största fansajt om författaren Stephen King. Nyligen föreläste han på biblioteket i Sunne.

– Jag tror King verkligen skriver böcker som han själv vill läsa; att det är det som gjort honom så populär, säger Lilja.

Allt började med att Hans-Åke fick boken Carrie av sina föräldrar.

– Jag läste den utan att bli helt såld. Men sedan skulle jag skriva en bokrecension av Cujo i skolan och då blev jag fast. Sedan dess har det rullat på, kan man säga.

82 böcker

Stephen King har skrivit 82 böcker och var, enligt Lilja, kanske som allra störst åren 1986-1988. Några år senare, 1996, då internet fortfarande var väldigt nytt, började Hans-Åke med sin webbsida. Det var mest textbaserat material som gällde.

– Det var väl det att jag inte tyckte att det fanns något riktigt bra forum, så då startade jag ett själv. Så det var mest för min egen skull i början.

Den internationella fansajten blev alltså en succé och Hans-Åke har tack vare det här fått träffa författaren flera gånger. Han ligger även bakom en svenskspråkig fansida.

Vadan denna fascination för Stephen King?

- Jag brukar säga att det finns två saker King är riktigt bra på. Dels att berätta en väldigt bra historia, och det är ju på något sätt grundbulten för en bra bok. Det andra är förmågan att skapa karaktärer som man verkligen tar till sig och bryr sig om. Oavsett hur mycket eller lite de är med så lägger han ned väldigt mycket jobb på dem.

Med i rockband

Hans-Åke vill att alla ska lämna föreläsningen och ha med sig något de inte visste om Stephen King innan.

– Han har ju gjort väldigt mycket som inte är skräck också. Och alla vet inte att han spelar med i ett rockband. Det är lite grann sådana grejer jag försöker få fram under mina föreläsningar.

Lilja menar att Stephen Kings avtryck i samtidskulturen är tydligt.

- De flesta vet vem han är och det görs ofta anspelningar på hans verk i sådant som andra skapar. Hans påverkan är ganska stor, men ibland är det också så att man krampaktigt försöker hitta kopplingar som inte finns. Att någon hugger en yxa i väggen måste inte komma från The Shining, till exempel.

Fotnot: Hans-Åke Lilja har även skrivit en bok, baserad på fansajten, med titeln Lilja's Library: The World of Stephen King.

Artikeltaggar

Nöje/KulturStephen KingSunneSunne bibliotek

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.