Hoppa till huvudinnehållet

"Hur kan kommunen vilja riva?"

Publicerad:
hasses handelsträdgård betel
hasses handelsträdgård betel Foto: Karina Johansson

Runar Filper (SD) har lämnat in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående den beslutade rivningen av Betel. "Hur kan kommunens ledande politiker och partier ha så dåligt omdöme att man vill låta riva en byggnad som Värmlands museum bedömer ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde?" skriver han bland annat.

Runar Filper skriver följande i sin interpellation:

”Kulturkommunen Sunne” har blivit ett självutnämnt epitet. Men det rimmar dåligt med verkligheten många gånger. De aktuella turerna kring Sundsbergs gård är inte utredda ännu, men här finns många klandervärda frågetecken kring kommunens hantering av ärendet, vilket vi senast hörde på förra fullmäktigemötet. Hur kan detta ske i en kulturkommun?

Vem minns inte att kulturkommunen hade ett bibliotek från 1956 utan hiss, så sent som till för tio år sedan. Då det nya biblioteket invigdes 2009. Det gamla biblioteket liknade på sin höjd en filial i en småkommun, men det var i kulturkommunen Sunne.

Nu vill man ge sig på Betelkapellet, mitt i tätorten Sunne. Kommunen vill riva och de som ligger bakom detta är kommunalråden Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S).

Var sker detta? Svar: i kulturkommunen Sunne.

Värmlands museums bedömning i sitt yttrande är att Betelkyrkan, som stod färdig 1908, har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och bör bevaras, oavsett nuvarande skick.

– Hur kan kommunens ledande politiker och partier ha så dåligt omdöme att man vill låta riva en byggnad som Värmlands museum bedömer ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde?

– Skulle det inte kunna bli enormt fint med ett parkområde där denna stilenliga byggnad integreras i planeringen av parken, smälter in och förhöjer upplevelsen? Ser inte kommunledningen potentialen i byggnaden och området?

– Varför hörsammar inte kommunledningen vad intresserade köpare och entreprenörer har för planer och idéer med byggnaden och varför intresserar ni er inte för vilken typ av verksamhet de skulle vilja bedriva?

Västra Ämtervik 2019-11-03

Runar Filper (SD) ledamot Sunne kommunfullmäktige

Artikeltaggar

BetelNyheterRunar FilperSunneTobias ErikssonVärmlands museum

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.