Hoppa till huvudinnehållet

Dyraste whiskyflaskan såld – för 18 miljoner

Publicerad:
En över 90 år gammal Macallan som legat på fat i 60 år innan den hälldes på flaska har sålts på auktionsfirman Sotheby's i London för 1,45 miljoner pund (drygt 18 miljoner kronor). Arkivbild.
En över 90 år gammal Macallan som legat på fat i 60 år innan den hälldes på flaska har sålts på auktionsfirman Sotheby's i London för 1,45 miljoner pund (drygt 18 miljoner kronor). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Whiskyvärldens "heliga graal" har satt nytt världsrekord för den dyraste flaskan som sålts.

En över 90 år gammal Macallan som legat på fat i 60 år gick under klubban på auktionsfirman Sotheby's i London för 1,45 miljoner pund (drygt 18 miljoner kronor).

"Det här är den mest ikoniska av alla flaskor skotsk whisky, den mest väsentliga mittpunkten för alla fantastiska samlingar", skriver Sotheby's i ett uttalande.

Enligt firman rör det sig om whiskyvärldens "heliga graal".

Whiskyn destillerades 1926 och flaskan är en av bara 40 som Macallan, baserat i Moray i norra Skottland, har bekräftat hälldes upp 1986 från fat nummer 263.

Den förväntade försäljningssumman var cirka 450 000 pund, men den skenade iväg och slog de 1,2 miljoner pund som en flaska från samma fat noterade på en auktion i fjol.

Artikeltaggar

LondonMat och dryckSkottland

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.