Hoppa till huvudinnehållet

Johnny har jagat i över 40 år: "Mer gemytligt nu"

Publicerad:
Jaktledaren Johnny Björk har varit med på en och annan älgjakt i sitt liv.
Jaktledaren Johnny Björk har varit med på en och annan älgjakt i sitt liv. Foto: Fredrik Finnebråth

Tidigt på fredagsmorgonen samlades ett stort gäng på Slätthea vid Hällsjön, de flesta med samma mål – att skjuta den sista kalv som var kvar av tilldelningen.

FB hängde med Johnny Björk, som har varit jaktledare i 20 år, på hans pass.

– När det blir såna här fina dagar är det trevligt att sitta ute i skogen, berättar han.

Det 5500 hektar stora viltvårdsområdet ligger i den norra delen av Sunne.

– Vi är uppdelade i två sektioner, den södra och den norra. Vi jagar på olika sidor av Hällsjön. Det blir för många annars. Sammanlagt är vi runt 65 stycken, säger Johnny Björk.

Inför fredagens jakt hade de skjutit åtta älgar, fem vuxna och tre kalvar. Det betydde att endast en kalv återstod av årets tilldelning.

För Johnny Björk, som började jaga 1977, är det inte lika viktigt längre att fälla en älg.

– Att skjuta en älg är en krydda, men nu har jag gjort det så pass många gånger att jag fokuserar på annat i stället. Eftersom jag är jaktledare så får jag ta lite andra typer av pass, och det är mycket jag ska hålla reda på, så som radiokommunikation och att få ut viktiga budskap till övriga.

Trivsam stämning när gänget samlades på morgonen.
Trivsam stämning när gänget samlades på morgonen. Foto: Fredrik Finnebråth

När gruppen samlades i grillstugan vid Slätthea med en tänd brasa, var stämningen på topp. Kort därefter fick jaktledaren ordet och pass började delas ut.

Just sammanhållningen är något som värderas högt med jagandet, menar Johnny Björk.

– I vårt jaktlag tror jag att 95 procent säger att gemenskapen är det som lockar mest. På vissa ställen kommer de hem till den här veckan, om man bor någon annanstans, så blir det som en samling runt det hela, en uppståndelse kring hela älgjakten.

Älgjakten har förändrats en del sedan Johnny började jaga i slutet av 70-talet.

– Då var man överallt i skogarna, det var mer som ett jobb. Vi gick upp halv sex på morgonen och höll på till nio-tio på kvällarna. Nu är det mer gemytligt, det märks att samvaron och gemenskapen som finns väger tungt. Det är viktigt för många att samlas, grilla korv och ta det lugnt.

 • Johnny Björk på sitt pass.
  Johnny Björk på sitt pass. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Ett stort antal satt och pratade i grillstugan.
  Ett stort antal satt och pratade i grillstugan. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Gemenskapen är viktig.
  Gemenskapen är viktig. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Pass delades ut.
  Pass delades ut. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Två av fyra hundar önskade varann lycka till.
  Två av fyra hundar önskade varann lycka till. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Bra stämning.
  Bra stämning. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth

Under veckan har regnovädret ställt till det en hel del.

– Man kan fråga sig vad en är för en idiot egentligen, som går ut i det här regnovädret, men när det blir dagar som är jättefina, som den här är på väg att bli, så är det trevligt att sitta ute i skogen.

Att sitta tyst och still under en lång tid menar Johnny kan vara en förklaring till varför det är så svårt att locka fler ungdomar till jakten.

– Vi är lyckligt lottade som har flera ungdomar. Men det är svårt, dels flyttar många hemifrån till skolor eller jobb på andra ställen, dels är inte intresset det största. Framförallt jakt och älgjakt är inte speciellt roligt, tycker vissa. Ungdomar vill att det ska hända någonting, säger Johnny Björk.

Artikeltaggar

ÄlgJaktNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.