Hoppa till huvudinnehållet

Frågan om Sundsbergs gård allt närmare ett avgörande

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Vem driver Sundsbergs gård nästa sommar? Frågan är tänkt att avgöras den 18 december.
Vem driver Sundsbergs gård nästa sommar? Frågan är tänkt att avgöras den 18 december. Foto: Bengt Krönström

Vid onsdagens sammanträde i allmänna utskottet i Sunne diskuterades Sundsbergs gårds fortsatta verksamhet.

– Nu ska vi ut med en anbudsförfrågan. Tanken är att en arrendator ska utses den 18 december, säger utskottsordföranden Tobias Eriksson (S).

Förvaltningen har tidigare fått i uppdrag att presentera ett upplägg när det gäller Sundsbergs gårds framtid.

– Under sammanträdet diskuterades olika saker man skulle kunna göra. Det vi landade i var att plan- och projektenheten får i uppdrag att plocka fram ett underlag som klarlägger vilka delar av fastigheten som berörs. Vi hade till exempel en diskussion om bostadshuset, om det ska vara med i förfarandet eller inte. Ska man kanske hyra ut det som ett separat bostadshus? säger Tobias Eriksson.

Enligt Johanna Bergsman, enhetschef vid plan och projektenheten, är frågan komplex.

– Jag ska sammanställa alla förutsättningar till ett underlag för anbudsförfrågan. Det som är helt klart är att museet, som sköts av Stiftelsen Sundsbergs gård, och som ligger bredvid bostadshuset, inte berörs, säger hon.

Tobias Eriksson hoppas att anbudsförfarandet ligger ute under oktober månad.

– Ja, det blir ganska snabba ryck med tanke på att beslutet är tänkt att tas den 18 december.

Han betonar att Sunne kommun vill se en bra lösning för området.

– Det kan ju bli så att någon ser potential i de lokaler som finns för att använda dem till något annat än de används till i dag. Då blir det ju en diskussion om det. När det gäller konsthallen och caféet finns det ju kontrakt med de aktiva föreningarna och utifrån det får vi hantera frågorna som uppstår när anbuden kommer in, säger Tobias Eriksson som ser fram emot emot processen.

– Det är många som brinner för verksamheten, och vi hoppas få se någon som kan lyfta gården. Det ska bli spännande att få ta del av anbuden och se om det finns verksamheter som kan bära sig ekonomiskt, både med avseende på drift och investeringar. Så att det blir bra lösningar på sikt, säger han.

Fotnot: I diskussionen om Sundsbergs gård i allmänna utskottet avstod Björn Gillberg (Hela Sunne) från att rösta med hänvisning till att han tidigare lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att Sunne kommun ska ge gården till stiftelsen och att som ett engångsbelopp till stiftelsen tillskjuta en penninggåva om 500 000 kronor samt årligen ge stiftelsen ett index¬reglerat driftbidrag om 300 000 kronor.

Artikeltaggar

Allmänna utskottetNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.