Hoppa till huvudinnehållet

Nu lämnar balettarkivet Annefors herrgård och får ett nytt liv

Publicerad:
Arkivarien Peter Bohlin tar hand om Terjes Thoresens balettarkiv på Annefors herrgård.
Arkivarien Peter Bohlin tar hand om Terjes Thoresens balettarkiv på Annefors herrgård. Foto: Dan Enwall

All kulturhistoria finns inte på muséer och bibliotek i storstäderna. Till exempel kan man hitta en stor del av den svenska baletthistorien i en lada i Annefors, på höjderna mellan Sunne och Munkfors.

– I det här arkivet finns 3000 bilder och mycket annat material från Cramérbaletten och mitt eget och min familjs liv på scenerna, säger Terje Thoresen.

Terje Thoresen bor sedan 1980-talet på Annefors herrgård och det är också där den tidigare premiärdansaren inrättat ett arkiv med unikt material som beskriver stora delar av den svenska baletthistorien. Inte minst den som rör Cramérbaletten, som grundades av koreografen Ivo Cramér.

– Jag skapade arkivet långt innan Ivo gick bort, så han var faktiskt här och invigde det. Tyvärr har intresset för det här materialet varit i det närmaste noll. Jag hade väl hoppats att till exempel dansinstitutioner i Värmland skulle höra av sig. Och på Stadsmuseet i Göteborg finns det något som heter Cramérska samlingarna. Dit var det tänkt att detta skulle gå så småningom. Nu tycker jag att det är på tiden att något händer. Så det är himla värdefullt att någon tagit sig an materialet, säger Terje Thoresen.

Denne "någon" är Peter Bohlin, arkivarie vid Carina Ari-biblioteket och tidigare Dansmuseet bibliotek.

– Jag har jobbat sedan 1978 med att skriva dansrecensioner och mycket annat i dansens närhet. Jag är numera pensionär, men har mycket att göra. På Carina Ari-biblioteket finns 14 000 böcker om dans och angränsande konstarter på massor av språk. Jag har skaffat mig en betydande praktisk erfarenhet, kan man säga.

Guldgruva

I mitten av 1980-talet grundades en stiftelse till minne av Ivo Cramérs fru, koreografen, scenografen och balettchefen Tyyne Talvo, som avled 1983. Tyyne och Ivo Cramérs stiftelse delar varje år ut ett stipendium och förra året gick det till Peter Bohlin.

– Det var en stor överraskning för mig. Då fick jag också reda på att det i år, 2019, är 100 år sedan Tyyne Talvo föddes. Och då bestämdes det att det skulle göras en liten minnesfolder över henne. I samband med det fick jag veta att det här arkivet fanns här. Och i somras fick jag för första gången se de välordnade och fantastiska samlingarna, säger Peter Bohlin som redan fått förtroendet att ta med sig en del av materialet till Stockholm.

– Det är mycket som ska gås igenom. Men det som står helt klart är att det är en riktig guldgruva som Kultursverige kan få stor glädje av.

Det är nu klart att Carina Ari-biblioteket står som huvudman för samlingarna.

– Vi har många uppslag. Tjugo hyllmeter fotomaterial är utgångspunkten och man kan tänka sig filmvisningar, föredrag, små och stora utställningar plus att mycket kan läggas ut på stiftelsens hemsida. Sedan bör ju olika museer och bibliotek få ta del av det, säger Peter Bohlin.

Viktig historik

Terje Thoresen är inne på att materialet måste delas upp.

– Det består ju av många olika delar. I grunden tycker jag nog att en statlig eller privat stiftelse borde ta hand om materialet och dela upp det på ett bra sätt.

Framför allt vill Terje att den här delen av svensk kulturhistoria får leva vidare.

– Det är inte det att jag är bakåtsträvande. Man ska tänka framåt, men det är viktigt att man som dansare har en bakgrund och kan lite historik. Därför är ett sådant här arkiv väldigt viktigt, säger Terje Thoresen.

 • "Man ska tänka framåt, men det är viktigt att man som dansare har en bakgrund och kan lite historik. Därför är ett sådant här arkiv väldigt viktigt", säger Terje Thoresen.
  "Man ska tänka framåt, men det är viktigt att man som dansare har en bakgrund och kan lite historik. Därför är ett sådant här arkiv väldigt viktigt", säger Terje Tho… Foto: Dan Enwall
 • Den danske konstnären Bjørn Wiinblads berömda affischer.
  Den danske konstnären Bjørn Wiinblads berömda affischer. Foto: Dan Enwall
 • Terje Thoresen, arkivarien Peter Bohlin och några av de många hyllmetrarna arkivmaterial.
  Terje Thoresen, arkivarien Peter Bohlin och några av de många hyllmetrarna arkivmaterial. Foto: Dan Enwall
 • Arkivarien Peter Bohlin tar hand om Terje Thoresens balettbildsarkiv.
  Arkivarien Peter Bohlin tar hand om Terje Thoresens balettbildsarkiv. Foto: Dan Enwall
 • Terje Thoresen som Erik XIV i baletten "En tallrik ärtsoppa".
  Terje Thoresen som Erik XIV i baletten "En tallrik ärtsoppa". Foto: Dan Enwall
 • Minst 3000 bilder finns i det rika arkivet
  Minst 3000 bilder finns i det rika arkivet Foto: Dan Enwall

Artikeltaggar

CramérbalettenDansIvo CramérNöje/KulturSunneTerje ThoresenTyyne Talvo

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.