Hoppa till huvudinnehållet

Positiv Sunnetrend när det gäller företagsstöd

Publicerad:
"Sunnes företagare är bra på att söka och få företagsstöd", konstaterar Åsa Gertling, EU-samordnare och näringslivsutvecklare på Sunne kommun.
"Sunnes företagare är bra på att söka och få företagsstöd", konstaterar Åsa Gertling, EU-samordnare och näringslivsutvecklare på Sunne kommun. Foto: Erik Lundh

När näringslivsenheten i Sunne summerar 2018 och två tredjedelar av 2019 konstaterar man att flera av Sunnes företag dragit vinstlotter när det handlar om beviljade företagsstöd.

– Det finns en tradition hos företagen i Sunne att ställa frågan om möjliga stöd innan man ska göra satsningar. Det visar sig ge resultat, säger Åsa Gertling, EU-samordnare och näringslivsutvecklare på Sunne kommun.

Under 2018 har företag i Sunne ansökt om nära 30 miljoner kronor i företagsstöd för olika former av utvecklingsinsatser. Det handlar om både hårda och mjuka investeringar. Nyinvesteringar i maskinparker, utbyggnader, effektivisering av produktionslinjer, kompetens- och företagsutveckling med mera. En stor del av företagen som ansökt om stöd har blivit beviljade och stödsumman landar på 12, 8 miljoner kronor hos Länsstyrelsen och Tillväxtverket.

- Nästan alla har redan genomfört sina investeringar och de sista är nära förestående. De totala investeringarna hamnar i runda slängar på cirka 70–80 miljoner kronor. Det är också viktigt att ha med sig att även om företag får avslag eller inte beviljas hela beloppet i ansökan genomför de oftast sina investeringar ändå fast då kanske på längre sikt, säger Marko Lasic, handläggare hos Region Värmland i ett pressmeddelande från Sunne kommun.

Positiv trend

2019 kommer även det bli ett bra år för Sunnes företagare när det handlar om olika former av företagsstöd.

- 10 ansökningar har inkommit till Region Värmland hittills i år och det totala ansökta stödbeloppet är 2,4 miljoner kronor, säger Lasic.

Det är fler ärenden än under samma period förra året och spridningen i branscher är större. Det är också koncentrerat till småföretag och landar inom turism, hälsa, tillverkning och reklam.

– Sunnes företagare står sig bra i konkurrensen om stödpengar och från kommunens sida gör vi allt vi kan för att hjälpa till. Men framför allt sprider sig nog den positiva trenden från företag till företag. Framgång föder framgång, konstaterar Åsa Gertling.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenNyheterRegion VärmlandSunneSunne kommunTillväxtverket

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.