Hoppa till huvudinnehållet

Håll reda på din avskjutning – med ny app

Publicerad:
Ny app ska förenkla avskjutningsrapporteringen. I mitten av augusti hade cirka 1 000 nedladdningar gjorts av appen.
Ny app ska förenkla avskjutningsrapporteringen. I mitten av augusti hade cirka 1 000 nedladdningar gjorts av appen. Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix

Viltdata har lanserat en ny app som ska förenkla avskjutningsrapporteringen.

– Tanken är att alla jägare i jaktlaget ska ha appen i sin telefon och rapportera det som de själva skjuter, säger Göran Bergqvist som ansvarar för viltövervakningen på Svenska Jägareförbundet.

En fälld älg måste alltid rapporteras till Länsstyrelsen, och det är jaktområdets företrädare som ska rapportera in områdets skjutna djur. Avskjutning av småvilt är frivillig att rapportera, men behövs för Jägareförbundets viltövervakning.

Jaktlagets fällningar

Det som den enskilde jägaren rapporterar in via appen läggs på ett särskilt ställe i Viltdata. Sedan kollar den rapporteringsansvarige i jaktlaget upp det och godkänner, och först då läggs det in som jaktlagets avskjutning.

– På det viset slipper man ringa runt och fråga i slutet av jaktsäsongen, vilket ökar sannolikheten att man verkligen kommer ihåg att rapportera allt småvilt man skjutit. Jaktlaget slipper också föra listor för att komma ihåg, säger Göran Bergqvist.

Hoppas på bättre rapportering

I mitten av augusti hade cirka 1 000 nedladdningar gjorts av appen.

– Det är hyfsat bra för en så specifik app som denna. Den har varit önskad bland Viltdatas användare i flera år, så den är välkommen. De reaktioner vi fått hittills är positiva, man tycker att den är snygg och lätt att använda, säger Göran Bergqvist.

Är jägarna i Värmland duktiga på att rapportera sin småviltsavskjutning?

– Värmland ligger i mitten bland län när det gäller rapportering av småvilt. Så rapporteringen är okej men det finns definitivt utrymme för förbättringar. Det hoppas vi appen ska bidra till, säger Göran Bergqvist.

Appen laddas ner kostnadsfritt i PlayButik för Android respektive AppStore för Iphone. Använd sökordet Viltdata.

Artikeltaggar

Djur och naturJaktVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.