Hoppa till huvudinnehållet

Renovering av Freja påbörjas

Publicerad:
Ångbåten Freja ligger i dag på Hannäs i Kil.
Ångbåten Freja ligger i dag på Hannäs i Kil. Foto: NWT Arkiv

Redan förra våren skrev Fryksdalsbygden om ångbåtsföreningens planer att renovera Freja. Efter det har arbetet dragit ut på tiden, men nu är man på gång igen.

- Vissa arbeten måste vara klara redan till nyår och målet är att Freja ligger vid Fryksta igen till sommaren, berättar föreningens ordförande Ing-Britt Bergström.

Senaste året har Freja stått bakom KilArena och innan dess stod hon på trailer vid Hannäsudden eftersom det har varit svårt att hitta en passande lokal. Idag står hon utomhus men inom inhägnat område. Förra helgen byggde man nya ställningar och la på nya presenningar, vilket är ett stort arbete i sig då man var tvungen att ha lyftkranar till hjälp.

Ing-Britt Bergström har varit aktiv i ångbåtsföreningen ända sedan Freja bärgades 1994. Alldeles nyligen tog hon över ordförandeklubban och i fredags hade man möte för att lägga upp planen för kommande veckors renoveringsarbete.

- Finansieringen är delvis klar. För ett par år sedan fick vi 135 000 kronor från Riksantikvarieämbetet. Från Gustaf den sjätte Adolfs minnesfond har vi fått 50 000 kronor och för att få dessa pengar utbetalda måste vi göra en slutredovisning av arbetet innan 31 december i år. Dessutom har vi fått ett särskilt bidrag på 156 000 kronor från Riksantikvarieämbetet och dessa är öronmärkta för säkerhetsbefrämjande åtgärder, så som livflottar, larm, sprinklersystem och liknande. Även detta arbete ska redovisas senast 31 december i år.

Behöver 600 000

Men innan Freja är helt återställd behövs mer pengar än så.

- Det är väldigt svårt att bedöma hur mycket renoveringen kommer att kosta men vi har kalkylerat med 600 000 kronor utöver de beviljade bidragen. Vi har i ett tidigare skede fått 50 000 kronor i föreningsbidrag från Kils kommun. Eftersom politikerna tycker att det är viktigt att Freja finns tillgänglig i Kil, hoppas vi på att få ytterligare stöd från kommunen.

Föreningens ordförande Ing-Britt Bergström är tacksam över att Michael Goedicke, som  kan renovera på gammaldags sätt, har det övergripande ansvaret för renoveringen.
Föreningens ordförande Ing-Britt Bergström är tacksam över att Michael Goedicke, som kan renovera på gammaldags sätt, har det övergripande ansvaret för renoveringen. Foto: Mikael Engström

Michael Goedicke kommer att ha det övergripande ansvaret och han har några hantlangare till hjälp.

- Michael är en av få som kan renovera på gammaldags sätt och eftersom Freja är K-märkt sedan 2015 får inte renoveringen avvika från fartygets ursprung. Det är jätteviktigt och därför måste vi ha en person som är duktig på detta, berättar Ing-Britt.

Det mesta renoveras

I stort sett allting på båten ska renoveras.

- Det blir nytt fördäck och sedan ska soldäcket och akterdäcket renoveras liksom försalongen. Aktersalongen är i relativt bra skick men det ska göras viss renovering där liksom i de båda hytterna. Dessutom ska det tillverkas helt nya ventiler. Sedan blir det renovering av relingen och montage av styrhytt. Däremot är ångmaskinen okej så långt vi vet.

Det som diskuteras parallellt med renoveringen är hur Freja ska användas när hon väl är i fint skick igen.

- Om Freja ska bevaras för framtiden anser vi att det är viktigt att vi får vinterförvaring till henne. Helst skulle vi vilja ha en byggnad där vi även kan ha museet eftersom det är många människor från hela Sverige som är intresserade av att komma och titta på henne.

Detaljbild på hur Freja ser ut i dag, 2019.
Detaljbild på hur Freja ser ut i dag, 2019. Foto: Mikael Engström

Dock kommer vi troligen inte att få se henne i Sunne lika ofta som tidigare.

- Det var jättetrevligt att ha Freja liggande vid kajen i Sunne, samtidigt som det är svårt med broarna då vi måste fälla styrhytten och skorstenen. Eftersom alla i föreningen arbetar ideellt och vi inte vill slita ut henne, blir det färre turer samtidigt som vi vill att båten ska vara tillgänglig i större omfattning för allmänheten i Fryksta. Framtiden får utvisa hur det blir, men kanske blir det en Kilsvecka och en Sunnevecka.

Stöd och bollplank

Men just nu är det totalt fokus på att gå iland med renoveringen.

- Eftersom den gjorts förut finns mycket kunskap och erfarenhet hos nuvarande och tidigare medlemmar som lagt ner hela sin själ i Freja och vi är tacksamma över att ha dem som stöd och bollplank. Det är en stor tillgång, säger Ing-Britt som hoppas att ännu fler vill hjälpa till med enklare göromål och att intresset för Freja byggs upp igen.

- Det känns jätteroligt att vi är på gång och jag hoppas att vi kan få till ett bra samarbete med Fryksdalskommunerna framöver, säger hon.

Artikeltaggar

Freja af FrykenNyheterRiksantikvarieämbetetSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.