Hoppa till huvudinnehållet

Ideella krafter håller liv i Sundsbergs gård

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Verksamheten vid Sundsbergs gård drivs vidare av ideella krafter i väntan på en varaktig lösning.
Verksamheten vid Sundsbergs gård drivs vidare av ideella krafter i väntan på en varaktig lösning. Foto: Karina Johansson

Verksamheten vid Sundsbergs gård i Sunne fortsätter. Det står klart sedan två på gården verkande ideella föreningar nu tar över café och utställningar.

– Detta kommer att ske under tiden september-december, alltså i väntan på att kommunen beslutar om kommande arrendator, säger Inger Axelsson, Sundsbergs gårds vänner.

Sunne kommun har beslutat att inte längre bedriva caféverksamhet på Sundsbergs gård och kommer att avsluta sina åtaganden från och med den 1 september. Arbetet med att hitta en arrendator till Sundsbergs gård pågår och målsättningen från kommunen är att ha en lösning klar till den 1 januari 2020. Under tiden ser alltså ideella krafter till att verksamheten fortsätter på gården.

– Det känns jätteskönt att gården inte behöver stänga. Detta tack vare föreningen Sundsbergs gårds vänner och Nedre Fryksdals konstförening som tillsammans kommer att hålla liv i café- och konsthallsverksamheten samt uthyrningen av lokalerna, säger Inger Axelsson.

När det gäller den museala verksamheten fortsätter Stiftelsen Sundsbergs gård att hålla i denna enligt sitt uppdrag.

De två föreningarna som nu ska driva verksamheten tillfälligt har även tankar om en permanent lösning.

– Vi skulle då behöva bilda en ekonomisk förening, vilket kräver en tredje juridisk person utöver Sundsbergs gårds vänner och Nedre Fryksdals konstförening. Denna ekonomiska förening skulle sedan kunna bli arrendator, säger Inger Axelsson.

Verksamheten i konsthallen fortsätter alltså som vanligt i höst. I september visas donatorerna Birgitta och Tore Sjöqvists konst, i oktober har Nedre Fryksdals konstförening sin höstsalong, i november anordnar Sundsbergs gårds vänner utställningen Trasvävar och i december ställer Konst i Väst ut.

Inger Axelsson känner nu stor tillförsikt när det gäller Sundsbergs gårds framtid.

– Vi har som mål att uppfylla Birgitta och Tore Sjöqvists önskan att kvarlåtenskapen efter dem utvecklas till ett Konst- och kulturcenter att räkna med för Sunnebor och övriga besökare. På längre sikt är det målet, säger Inger Axelsson.

Artikeltaggar

NyheterStiftelsen Sundsbergs gårdSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.