Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvecka med något för de flesta

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Laddade inför Kulturveckan. Från vänster, Bengt Berg, Tuula Dajén och Susanne Nyman som alla varit med och utformat programmet.
Laddade inför Kulturveckan. Från vänster, Bengt Berg, Tuula Dajén och Susanne Nyman som alla varit med och utformat programmet. Foto: Dan Enwall

På söndag invigs årets Kulturvecka i Sunne och i år bjuds det som vanligt på både humor och allvar.

– Folkligheten är viktig samtidigt som inte kulturen får väja för aktuella samtidsfrågor. Därför är ett tema Vandring-Hem-Exil, berättar Sunnes kulturchef Tuula Dajén.

Huvudarrangör för Kulturveckan i Sunne är Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, vars ordförande Tuula Dajén också sitter i arbetsgruppen bakom veckans program tillsammans med Bengt Berg, Irene Henriksson, Margareta Jansson, Susanne Nyman, Maria Rundqvist och Daniel Skogman.

Den delvis nya arbetsgruppen har fokuserat på att, utifrån det litterära perspektivet, satsa på en variation som kan ge både bredd och djup.

– Selma Lagerlöf är ju alltid navet kring vilket allt snurrar. Sedan har det kommit en del kritik under åren som gått ut på att det kanske varit alltför många programpunkter. Det har vi tagit till oss och försökt göra ett program där fler ska hinna ta del av det man vill se, säger Tuula Dajén.

Ett axplock ur programmet:

Veckan tjuvstartar redan på lördagen i Kymstad med en historisk berättelse om bygdepoeten Victor Wikström med Ingrid Granholm-Nilsson, Britt-Marie Eriksson, Bill Moëll och Rolf Swens. På kvällen blir det sommarkonsert med Susanne Saikoff och Marie Pettersson på Ulvsby herrgård.

På söndagen är det Lagerlöfsdagen då bland annat Årets Östemting koras. På eftermiddagen invigs kulturveckan i Frykensalen, Sunne, av bland andra författaren och kåsören Torleif Styffe.

Programmet Östan om skratt - västan om gråt ges på tisdagen på Sundsbergs gård, med dikter, visor och historier med musikanten och teatermannen Öivind Roos och poeten Bengt Berg.

– Den norsksvenska gränsen står i centrum och blir utgångspunkt för samtal och reflexioner, säger Bengt Berg.

På kvällen serveras bland annat tango och franska ballader i Spegelsalen, Rottneros Park med Pedram Shahlai, violin, Johnny Hedlund, saxar, klarinett, Pasi Pasanen, dragspel och Robert Henriksson, piano/bas.

Konserter på Alma Löv

På tisdagskvällen anordnas också Kulturveckans första konsert på Alma Löv museum där Martin Hederos gästas av Annika Norlin och Anna Möller. På onsdagen och torsdagen spelar han tillsammans med Ane Brun och Amanda Werne.

Onsdagen bjuder bland annat på Nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm under programpunkten Ellen Key och tolfterna i Stallet, Mårbacka. Medverkande är Lisbeth Håkansson Petré, bibliotekarie och författare till boken Tisdagar med Tolfterna. På kvällen kommer två evenemang på temat Vandring–Hem–Exil, båda på Teaterbiografen. Senare på kvällen visas Filmen Säsong, men först ut är Landskapet i människan, människan i landskapet där kulturjournalisten Marit Kapla samtalar med läkaren och litteraturkännaren Rolf Ahlzén.

– Det kommer bland annat att handla om en vandring Marit Kapla genomfört genom Värmland och rör begrepp som förflyttning, barndomens landskap, exil och förlust, berättar kulturvetaren Susanne Nyman som kommer att leda samtalet.

På torsdagen blir det Barnkulturdag med en stor mängd aktiviteter och i Stallet på Mårbacka möter vi Nordens “dikterdronninger” Selma Lagerlöf, Sigrid Undset och Karen Blixen.

På kvällen samtalar Bengt Berg med vännen och akademiledamoten Jila Mossaed i Sunne bibliotek. Senare ges programmet Orientaliska strängar, med de syriska musikerna Brusk Dibo och Khaldoun Jawish, i Frykensalen.

Sandberg i fokus

På fredagen hålls Kulturveckans skrivarstuga i Arbetarbostaden på Mårbacka. I Stallet på samma gård förhandspresenteras Anna-Karin Palms nya biografi om Selma Lagerlöf - Jag vill sätta världen i rörelse. Senare på kvällen, i Frykensalen, kan man möta årets Selma Lagerlöfpristagare Kristina Sandberg i ett samtal med Arne Melberg.

På lördagen signerar Kristina Sandberg sina böcker på Sunne bokutställning i samband med bokutställningen där författare och skribenter från Fryksdalen presenterar sina böcker.

I Frykensalen får Sandbergs sedan ta emot Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019. Universitetslektor Anna Forssberg presenterar pristagaren.

Under den avslutande söndagen pratar bland annat Magnus Ranstorp, forskningsledare för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, om Läget i Sverige och vår omvärld- hur påverkas vi av terrorism?

På kvällen avslutas Kulturveckan i Sunne traditionsenligt i Gräsmark med konsert i kyrkan och fackelregatta på Lillsjön.

Fotnot: Hela programmet ser du på www.kulturveckanisunne.se

Artikeltaggar

Bengt BergKristina SandbergKulturveckan i SunneMarit KaplaNöje/KulturSelma LagerlöfSunneSusanne NymanTorleif StyffeTuula Dajén

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.