• idag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

“Vilket bra och innehållsrikt liv jag haft”

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten “Bosse” minns tiden som “motorburen ungdom” eller “raggare” som de kallades i början av 1960-talet.
Foto: ARNE SCHWEITZ

Man förundras av det extrema höga ljudet i bilarna nuförtiden. Hur kan det gå med hörselorganen? Det som är sämst är ju att det stör vanligt folk i deras liv och boende med detta oväsen sent på natten. Har tänkt på att gå fram och snacka med ungdomarna men de har väl ingen respekt när en gammal gubbe på snart 80 år kommer fram. Han vet säkert ingenting om ungdomslivet men, det är just det han vet. Han har gjort samma resa, vi som är födda tidigt 1940-tal växte ju upp med mc och bilar. Det var ju vi som var motorburen ungdom och blev kallade “raggare”. Med facit i hand är det ju vi som är “originalraggare”. Vi var många gånger flera bilar ute på gatorna på tidigt 1960-tal. Musiken vi hade att tillgå var “Radio Luxenburg” nattetid endast. Någon hade “skivspottare” som man sa. Jag själv var bland de första med bandspelare. Inte kassetter utan lösa små band i en batteridriven spelare. Högtalarna då var ju inget som man kunde störa omgivningen med men det hördes bra i bilen och det var ju själva poängen. Vi hade så otroligt bra och roligt när vi åkte runt på Sunne på nätterna. Vi samlades ibland på parkeringar och snackade som nuförtiden, men när vi åkte därifrån, då såg det inte ut som en soptipp som det gör idag när dagens ungdom åker därifrån. Varför? Kanske respekt igen. Ändå som jag sa tidigare, var ju vi många, många fler. Våra bilar var vi ju rädda om och höll dem så rena vi kunde. Vår egen klädsel var också annorlunda. Vi hade ofta kostym och slips på helgerna när vi var på dans. Folkan i Rottneros, Granhyddan i Bäckalund, Sjösala i Östra Ämtervik och Nalen i Munkfors. Det var knökfullt med folk samma helg överallt, idag fylls inte en lokal. Allt är totalt annorlunda.

Jag skulle ju klaga på “bus och oljud” men styrde in och mindes min egen resa. Vi som var motorintresserade då och som oftast har ägnat hela livet därefter åt att renovera och bygga bilar. Har med facit i hand insett vilket fantastiskt liv vi haft. Hoppas dagens ungdom kommer till sans och tänker mer på omgivningen och allas trevnad. Då blir allt så mycket bättre och trevligare, kanske en gammal gubbjävel på snart 80 år törs komma fram och tala med marodörerna som vi kallar dem. Men de är ju samma ungdom som vi var en gång i tiden. Jag önskar att de får ett lika bra och innehållsrikt liv som jag har haft. Lycka till!

Bosse

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.