Hoppa till huvudinnehållet

Granbarkborren breder ut sig

Publicerad:
Fredrik Johansson, Skogssällskapet, vid en gran som är angripen av barkborre.
Fredrik Johansson, Skogssällskapet, vid en gran som är angripen av barkborre. Foto: Karina Johansson

På grund av den torra och varma sommaren 2018 breder ett stort angrepp av granbarkborre ut sig i Götaland och Svealand.

– På sina håll är angreppen förödande, berättar Fredrik Johansson, Skogssällskapet förvaltning AB.

Allra värst är angreppen i södra Sverige.

– I norr är problemen mindre och i Värmland är det mestadels punktangrepp, berättar Fredrik Johansson.

Sedan april förvaltar Skogssällskapet skogen åt Sunne kommun, och en del av den kommunala skogen som är angripen av granbarkborre finns i Sundsbergsområdet. Bakgrunden är förra årets värme och torka.

- Det var extremt goda ynglingsförhållanden med minst två svärmningar vilket gjorde att det finns en väldigt hög population. Något annat som ytterligare förvärrat angreppen är fjolårets torka där granen delvis stresstorkat, framförallt på mark där det egentligen är för torrt för gran. Där ser man vikten av att plantera rätt trädslag på rätt mark, berättar han.

Och nu har granbarkborrarna börjat svärma igen, vilket lett till nya angrepp.

– Skog som angreps förra året och som är död nu, kan stå kvar av flera skäl. Dels för att granbarkborrarna inte längre finns kvar där och det därmed inte är fara för spridning, och dels för att det är brist på död ved i skogen, och den är viktig för den biologiska mångfalden, berättar Fredrik Johansson.

I måndags började avverkningen i två områden vid Sundsberget, i trakten runt Skogsbacken, men angreppen syns på fler ställen.

– Granar som angripits i år tar vi ner, för att få bort barkborren och för att rädda virkesvärdet. På andra ställen tar vi enstaka träd. Det här är en speciell plats med tanke på att det är ett rekreationsområde, berättar han.

Många privata skogsägare drabbas hårt av angreppen och enligt Fredrik Johansson finns det inga försäkringar som täcker upp för förlusterna. Så det skogsägarna själva kan göra, är att hålla extra koll på sin skog.

– Det är viktigt att se över hyggeskanter och att ta bort vindfällen. Och om man tar ner skog, får den inte bli liggande mer än 8-10 veckor vid vägkanten. Liggande skog är nämligen yngelmaterial för barkborren. Och vet man att skogen står på ganska sandig mark är granarna stressade sedan tidigare och då är risken för angrepp större där, berättar han.

Hur ser man om en gran är angripen?

– Typiskt är att den blir lite röd och man kan även se borrhål i barken. Känner man sig osäker är det bättre att ta hjälp och fråga om råd. Exempelvis hos oss på Skogssällskapet.

Här syns mängder av hål som gjorts av barkborren. När granen angripits, lossnar barken lätt.
Här syns mängder av hål som gjorts av barkborren. När granen angripits, lossnar barken lätt. Foto: Karina Johansson

Samtidigt gäller det att ha lite is i magen vad gäller avverkning, understryker Fredrik Johansson.

– Det är viktigt att inte hugga ner allt som man tror är angripet av barkborre. Den gillar färsk ved, så man ska inte gallra för mycket just nu när det ser ut så här. Då finns risken att angreppen kan öka. Dessutom har inte industrin möjlighet att ta emot hur mycket virke som helst.

Hur angreppen kommer att utvecklas, beror på vilket väder vi får under försommaren och sommaren.

– Vi har inget facit på det. Blir det torrt och varmt igen, kan det bli stora problem. Men blir det en kall och regnig sommar blir det kanske inte så allvarligt. Det beror också på hur väl skogsägarna sköter sin skog och inte lämnar vindfällen. Ingen vet hur länge angreppen kommer att hålla på. Problemet i år är att det finns såpass mycket barkborre, och att vi har hittat barkborrar på ställen vi inte trodde att de skulle finnas på. Så det ser lite annorlunda ut mot tidigare år, vilket är ett bekymmer, konstaterar Fredrik Johansson.

Längs motionsslingorna i Sundsberget står flera granar som angripits av garnbarkborre. Det syns tydligt genom att de blir rödaktiga och att barken lossnar.
Längs motionsslingorna i Sundsberget står flera granar som angripits av garnbarkborre. Det syns tydligt genom att de blir rödaktiga och att barken lossnar. Foto: Karina Johansson
Sundsbergsleden ringlar fram genom den trolska granskogen. Men nu kan den vackra vyn på denna del av slingan vara ett minne blott, då många av träden är angripna av barkborre.
Sundsbergsleden ringlar fram genom den trolska granskogen. Men nu kan den vackra vyn på denna del av slingan vara ett minne blott, då många av träden är angripna av barkborre. Foto: Karina Johansson

Artikeltaggar

NyheterSkogssällskapetSundsbergetSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.