Riksdagsbesök på räddningstjänsten i Sunne

Politik
PUBLICERAD:
De moderata riksdagsledamöterna Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint samt Sunnes oppositionsråd Henrik Frykberger i samspråk med räddningstjänstens Mats Moberg.
De moderata riksdagsledamöterna på Värmlandsbänken, Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint, besökte tillsammans med Sunnes oppositionsråd Henrik Frykberger räddningstjänsten i Sunne på tisdagen.

Syftet med besöket var diskutera beredskapen med anledning av den brandfara som råder samt vilka konsekvenser som Räddningstjänstutredningen får för räddningstjänsten i Sunne.

- Erfarenheterna från förra sommarens skogsbränder visar att räddningstjänsten i Sverige och Värmland står inför tuffa utmaningar. Räddningstjänsten är i många fall underdimensionerad och det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Det har ju märkts inte minst i mindre tätorter i kring Sunne. Här kommer det att behövas ett ökat stöd från staten säger Pål Jonson.

I höstas presenterades en statlig utredning om hur räddningstjänsten i Sverige bör vidareutvecklas.

– Vi hanterar nu den här frågan i försvarsutskottet. Vi kommer att behöva gå mot en ökad samverkan mellan de kommunala räddningstjänsterna i Värmland. Det är bra att Sunne och Torsby arbetar nära på detta område. Men på sikt tror jag att vi kommer att behöva jobba ännu mer på regional nivå, säger Pål Jonson.

Marléne Lund Kopparklint menar att man behöver bygga upp en frivilligorganisation för att stärka tryggheten.

– Det finns tyvärr inte tillräckligt mycket resurser idag. Frivilligas insatser vid större kriser är nödvändigt och ovärderliga. Vi behöver dessutom prata mer om Landsbygdsräddningstjänsten. Det upplevs i dag som att man mest har ett storstadsperspektiv. Det är speciellt i ett län som Värmland där man behöver ha deltidsbrandmän som täcker upp kyrkbyar runtom och där det är mycket skog och stora ytor. Det är stor skillnad på att jobba på landsbygden mot en storstad, säger hon.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.