Hoppa till huvudinnehållet

Dämpad minskning av arbetslösheten

Publicerad:

Arbetslösheten fortsätter att sjunka, dock finns det finns tydliga tecken på att minskningen sker i en avtagande takt.

Men Värmland ligger i topp sett till den relativa arbetslösheten med den näst största minskningen i landet.

– Vi har fortfarande en stark arbetsmarknad, men den stadiga minskning av antalet arbetslösa som vi har haft en längre tid har nu planat ut. Det är ett tecken på att vi har en avmattning i ekonomin och det var något vi räknade med i vår senaste prognos, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

På ett år har antalet öppet arbetslösa minskat i Värmland med nio procent.

997 personer fick under mars månad arbete i Värmland. 315 av dessa var utrikesfödda. Det innebär en omsättning till arbete på cirka elva procent. Det ska ses i ljuset av förra årets siffror, då drygt 1160 personer, tolv procent, fick arbete.

– Skillnaden i arbetslöshet beror bland annat på kommunernas näringsstruktur och sammansättningen av arbetssökande, men även på pendlingsmöjligheterna, säger Rikki Bråth, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

KommunerInskrivna arbetslösa (%)Förändring i procentenheter
Arvika4,8–1,5
Eda5,9–1,1
Filipstad11,4–0,9
Forshaga7,10,3
Grums7,4–0,5
Hagfors7,2–0,4
Hammarö3,80,2
Karlstad6,7–0,5
Kil5,50
Kristinehamn8,9–1,9
Munkfors8,3–1,3
Storfors8,6–2,0
Sunne4,6–0,6
Säffle11,0–0,3
Torsby4,8–0,6
Årjäng5,2–1,6
Värmlands län6,7–0,8
Sverige6,9–0,3

*Förändring i procentenheter jämfört med motsvarande period föregående år

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetslöshetArvikaEdaneFilipstadForshagaGrumsHagforsHammaröKarlstadKilKristinehamnMunkforsNäringslivStorforsSunneSäffleTorsbyVärmlands länÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.