Hoppa till huvudinnehållet

Från skidglid till stigtramp på 20 mil

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Vinter på Långberget; Vår på Hammarö.
Vinter på Långberget; Vår på Hammarö. Foto: Lisa Olaison

Nu är våren här! Eller?

Längs Värmlands blå band - Klarälven - skiljer det ett par månader i vårtecken. En halvmeter snö och finfina skidspår i norr och i söder har båten precis lagts i sjön.

Riksväg 62 följer Klarälven från norska gränsen till utloppet i Vänern vid Karlstad. Vi bestämde oss för att följa den 230 kilometer långa vägen och se hur väl det stämmer med vårblommor och t-shirt i hela Värmland.

Vi börjar på Långberget ovanför Sysslebäck i norra Värmland. Där förbereder sig, Dan Norström och Gina Persson, två av delägarna till Sporthotellet, för att stänga för vintersäsongen nu i helgen. Snön ligger mellan en halvmeter till en meter tjock fortfarande och skidspåren är finfina.

Hos Dan Nordström och Gina Persson på Långbergets sporthotell är det fortfarande vinter och skidåkning.
Hos Dan Nordström och Gina Persson på Långbergets sporthotell är det fortfarande vinter och skidåkning. Foto: Lisa Olaison

– Men vi stänger nu ändå eftersom de flesta som bor här kommer hit för att träna och nu är alla skidlopp slut. Det går fortfarande att hyra stugor förstås, säger Gina Persson.

Vintersäsongen är självgående upplever hon medan de fått jobba mer för sommarsäsongen som fått ett riktigt uppsving.

– Vandringar, mountainbike, kanoter och fiske har vi. Och förra året köpte vi in 20 elcyklar, det har gått riktigt bra precis som yogalägren, fortsätter hon.

Så för dem är det vår de få veckorna mellan vinter och sommarsäsongen när de håller stängt och laddar om.

– Det är lite lustigt för folk stirrade på en när vi var i Karlstad förra veckan och kom i vinterkängor och dunjacka när de gick i skjortärmen. De undrade nog om vi kom från Sibirien, skrattar Dan Norström.

I skidspåren har Inger och Lage Nyberg från Uddevalla och sonen Jocke Nyberg från Vänersborg tagit en paus vid solväggen med kaffetermos och bullar.

Anders Thorsson, Stockholm, och familjen Nyberg, Uddevalla/Vänersborg, njuter av skidåkning i norra Värmland.
Anders Thorsson, Stockholm, och familjen Nyberg, Uddevalla/Vänersborg, njuter av skidåkning i norra Värmland. Foto: Lisa Olaison

– Vi är bara här för nöjesåkning och stannar och solar när vi blir för trötta. Vi har kommit hit i många år och hyr stuga sent när det är lite varmare, det är skönare, säger de.

– Vi kör med lite fästvalla och sedan full fart i sakta mak så glider det på.

Anders Thorson har kommit från Stockholm för kunna åka skidor ett tag till.

Anders Thorsson, Stockholm, hyllar de fina spåren.
Anders Thorsson, Stockholm, hyllar de fina spåren. Foto: Lisa Olaison

– Spåren är fantastiska, fina och välpreparerade och det finns ett stort urval av slingor. Idag är det klister som gäller under skidorna, säger han.

Vi lämnar Långberget och snön och ser Klarälvens istäcke lösas upp längs vägen förbi Stöllet, Ekshärad, Munkfors, Olsäter och så det öppna utloppet i Vänern.

Så är vi längst söderut i Klarälvsdeltat på Hammarö. Där har långseglaren Reinhard Hartmann precis lagt i båten vid Mörudden.

Reinhard Hartmann har redan lagt i båten på Mörudden, Hammarö.
Reinhard Hartmann har redan lagt i båten på Mörudden, Hammarö. Foto: Lisa Olaison

– Nu ska båten göras i ordning, bottenmålas, vaxas och byta ut lite grejer. Hon är 30 år gammal nu och jag har haft henne sedan hon var ny.

Så sent som för en månad sedan kom han hem från några månaders segling i Karibien. I början av maj åker han ut med första turen med Kristina II för i år.

– Det blir en tur till Baltikum och neröver i några månader. Nu längtar man ut! Synd att inte masten är på än nu när hon kommer med på bild.

Varje dag klockan tio har de träff i hamnkommittén i klubbhuset året runt.

– Vi är mellan fem och tio stycken varje dag och vi pratar om livet och så.

På Kilenegården tar Katarina Holmberg första löppasset för året efter skidsäsongen.

Katarina Holmberg stretchar efter vårens första löptur på Kilenegården, Hammarö.
Katarina Holmberg stretchar efter vårens första löptur på Kilenegården, Hammarö. Foto: Lisa Olaison

– Jag har väntat på mjukt och torrt underlag eftersom jag har problem med en häl så man kan säga att jag väntat på våren. Jag tycker om att springa här, säger hon.

Bredvid henne tar Leif Olsson på Hammarö kommun en kaffe mot solväggen.

– Igår låg jag i solstolen och nu det här. Gud vad skönt det är med vår!

Leif Olsson tar sig en köpp vid solväggen på Kilenegården.
Leif Olsson tar sig en köpp vid solväggen på Kilenegården. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

EkshäradHammaröLångbergetNyheterSysslebäck

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.