Hoppa till huvudinnehållet

SG Broby startar Värmlands första basketutbildning

Publicerad:
Claes Nilsson (till vänster) och Ronnie Palmquist hoppas på många sökande till den nya basketutbildningen på SG Broby.
Claes Nilsson (till vänster) och Ronnie Palmquist hoppas på många sökande till den nya basketutbildningen på SG Broby. Foto: Fredrik Finnebråth

I samarbete med Sunne Basket drar SG Broby i gång den första basketutbildningen i Värmland, med start till hösten.

– Om vi sköter det här bra så kan det säkert locka till sig ungdomar från andra ställen, inte bara från Sunne, säger Ronnie Palmquist, rektor på SG Broby.

Sedan tidigare finns fotboll, ishockey och ridsport som möjliga specialidrotter i SG Broby. Att utöka till ännu en sport har varit på tapeten ett tag, enligt Ronnie Palmquist.

– Vi har haft undersökningar med elever på Fryxellska skolan och då har det kommit fram att något som många vill ha är fler sporter att välja bland i specialidrotten.

I slutet av 2018 kontaktades han av Claes Nilsson på Sunne Basket.

– Att det blev just basket var inte självklart, men när Claes hörde av sig så började jag kolla upp lite kring Sunne Basket. De jag pratade med berättade att det är en välskött förening, men också en klubb som jobbar väldigt bra med värdegrundsarbete, då kändes det extra intressant för oss.

För Claes Nilsson är det här välkommet och något som han hoppas ska bli starten på något större för basket i Sunne.

– Vi vill bygga lag och spelare av det här så att vi i framtiden kan göra så att intresset växer. Sedan hoppas jag att vi, tillsammans med SG Broby, kan nå ytterligare en nivå, som är en NIU-utbildning (nationellt godkänd idrottsutbildning).

Det finns alltjämt inte ett enda gymnasium i Värmland som erbjuder basketspecialisering.

– Det är så klart en fördel att inte konkurrera med några andra närliggande gymnasium. Men jag tror att vi till en början ska gå in med en ganska stor ödmjukhet, för det här kan ta lite tid, säger Ronnie Palmquist.

I maj är det omval och då hoppas man att vissa gör just det, ändrar sitt val och blickar mot en basketutbildning som inte fanns i det första valet tidigare under året.

– Vårt önskemål är fem elever till hösten men det är inget krav. Med tanke på hur sent vi är ute med detta så måste vi tänka lite längre framåt än så, säger Ronnie Palmquist.

Det finns dock lite problem, åtminstone inledningsvis.

– Vi kommer ha svårt att kunna erbjuda basket under skoltid utan det kommer att ligga i direkt anslutning till skolan, precis som ridsporten gör i dag. Det är väldigt trångt i våra idrottshallar i dag för den vanliga skolidrotten, vilket gör att vi i nuläget inte kommer in i hallarna.

– Men det är inte något som jag ser som ett stort problem. Eleverna får tillgodoräkna sig 200 poäng av sina 2500, som ingår i en fullständig utbildning, och får lägga detta på det som de tycker är allra roligast. I det här fallet basket, säger Ronnie Palmquist.

Båda två ser fram emot satsningen med tillförsikt.

– Detta är bra för en liten ort som Sunne. Vi måste använda oss av våra resurser. Från Sunne Baskets håll är det här kanon, och att kunna utveckla individerna och få nya ansikten till vår fina kommun, säger Claes Nilsson.

– Specialidrott är en sådan sak som gör att elever antingen stannar kvar i hemorten eller är beredda att flytta ganska långt. Det sätter lite guldkant på deras gymnasieutbildning. Sedan ska man inte sticka under stol med att vi i många år har kämpat med att få in fler elever till skolan, och då är specialidrott något som vi vet lockar ungdomar, säger Ronnie Palmquist.

Artikeltaggar

BasketSG BrobySkola och utbildningSunneSunne Basket

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.