Hoppa till huvudinnehållet

Äldre i Grums mest nöjda med maten

Publicerad:

Boende på äldreboende i Grums är mest nöjda med de måltider som serverades. Man ligger därtill i topp även nationellt, enligt en undersökning som gjorts av Socialstyrelsen och som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Att maten på äldreboendet både smakar bra och utgör en trevlig stund, kan betyda mycket för de boende, enligt Socialstyrelsen. Men när myndigheten frågade de äldre i landets kommuner vd de ansåg var det färre än sex av tio som ansåg att det var så på deras boende. Sämst av alla var Lomma med bara en tredjedel nöjda boende, medan boende på äldreboenden i Vara, Heby, Berg och Vadstena var allra nöjdast. Med i toppen finns också Grums strax efter Vara.

– En låg siffra indikerar att kommunen behöver fundera på varför de äldre inte är nöjda. Man behöver ställa frågan direkt till dem eller deras anhöriga, säger Stina Hovmöller, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Minst nöjda med maten på äldreboendena i Värmland är Filipstad som sticker ut rejält med endast 43 procent nöjda. Näst sämst var Arvika med 54 procent, vilket ändå är betydligt bättre siffra än i Filipstad.

Sammantaget var 57 procent av de boende i landets äldreboenden nöjda med måltiderna.

Välsmakande mat kan bidra till att motverka undernäring. Men Stina Hovmöller poängterar att bra och näringsrik mat bara är en aspekt av frågan.

– Måltiden är ett ypperligt tillfälle att skapa meningsfull samvaro och en lugn och givande stund på äldreboendet, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Därför har Socialstyrelsen slagit ihop de två enkätfrågorna till ett mått som ger en bättre bild av måltiden som helhet. Ungefär hälften av alla personer med särskilt boende över 65 år har svarat på enkätfrågan.

Artikeltaggar

FilipstadGrumsNyheterNyhetsbyrån SirénSocialstyrelsen

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.