• idag
  28 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Svensk politik

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är svårt att välja vad man ska rösta på och resultat liknar ibland en cirkus, menar sign. Nybliven pensionär och fd centerpartist.
Foto: Dan Enwall
Läste i Fryksdalsbygden att Centerpartiets Emil Johansson nu lämnar partiet och går över till Kristdemokraterna. Han lämnar sin roll som kommunfullmäktigeledamot i Sunne kommun och motiverar sitt beslut med att han vill ha ett Sverige där demokratin ägs av oss alla och inte av några få korrupta politiker i toppen.

Jag vill ge Emil Johansson en stor eloge för hans rakryggade ställningstagande och önska honom lycka till i hans framtida politiska arbete. Att ens komma på tanken att utöka kommunalrådstjänster i Sunne kommun när det hela tiden ska sparas på verksamheter tycker jag är helt fel. En kommunalrådstjänst räcker. Väljer man att ha kommunalråd från två partier så räcker det med 50 procent för varje tjänst. Eller varför inte dela på 75 procent och för en gångs skull spara i toppen?

När jag skulle rösta vid valet hösten 2018 så hade jag verkligen svårt att bestämma mig. Vid kommunvalet valde jag att personrösta på en person som jag känner sedan 40 år tillbaka, en ärlig och principfast person som i stort sett har samma politiska värderingar som jag själv har.

Eftersom man bor i en mindre kommun har man personlig kännedom kring många av de namn som fanns på röstsedlarna. På de olika partiernas valsedlar fanns personer som jag absolut inte känner något som helst förtroende för. För att nämna några exempel fanns personer som inte känner till vilka nykterhetsregler som gäller när man är ute i en motordriven båt på sjön. eller vilka regler som gäller för att anhöriga bosatta utomlands ska ha rätt till svensk sjukvård. Bor man och arbetar utomlands så är det inte rätt att åka hem till Sverige för att exempelvis föda barn eller utföra planerade operationer och belasta den svenska sjukvården med de kostnader som uppstår.

Folkbokförd i Sverige ska man vara om man är stadigvarande bosatt i Sverige. Man ska inte vara folkbokförd i Sverige om man endast kommer hem för tillfälliga besök. Tycker att man kan förvänta sig mera av ärlighet och kunskap om gällande regler och lagstiftning hos de personer som kandiderar på valsedlarna.

När jag skulle göra mitt val till riksdagen blev det ännu svårare. Till slut lade jag min röst på det parti som jag tyckte mest stod för mina värderingar och politiska ideologi.

När man ser den cirkus som uppstått blir man helt förstummad. Politiska konstellationer har uppstått mellan partier som har helt olika ideologi. Där syftet enbart tyckas ha varit att utesluta Sverigedemokraterna, och Vänsterpartiet, ytterkantspartierna. Handlar detta verkligen om demokrati? Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fick tillsammans 25,5 procent av rösterna. Observera att en fjärdedel av samtliga röstberättigade röstade på dessa ytterkantspartier.

I stället har det mesta fokuserats på Centerpartiets Annie Lööf, hon har cirkulerat kring som en drottning och hela tiden upprepat sitt mantra om att ta ansvar. Jag tycker Centerpartiet och Liberalerna har svikit sina väljare genom att liera sig med Socialdemokraterna.

Jag säger som Kristian Luuk i På spåret: Vart är vi (Sverige) på väg?

Nybliven pensionär och fd centerpartist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.