• idag
  29 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  2 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Beslut om vargjakt bör fattas närmare de som påverkas

Insändare
PUBLICERAD:
“Vargstammen ska kunna förvaltas på ett rimligt sätt, och här är vargjakten en viktig del”, skriver debattörerna.
Foto: Anders Hanson
I de flesta fall, vad det än rör, måste grundprincipen vara att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det skapar en legitimitet för politiken men också en förståelse för varför beslut fattas. I avstamp i detta är det därför inget annat än oacceptabelt att EU försöker förbjuda svensk vargjakt.

EU är i grund och botten bra. Här skapas ett samarbete som man på många håll i världen enbart skulle kunna drömma om. Men samtidigt finns det gånger då det skulle vara önskvärt att länder själva styr över sin egen förvaltning och hanterar frågor som påverkar delar av befolkningen mycket. Så som när det gäller beslut om vargen, som kommer ha direkt påverkan på den värmländska landsbygden. Här har Socialdemokraterna och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inte har agerat tillräckligt och alldeles försent gentemot EU-kommissionen. Det här är ett svek mot den värmländska landsbygden.

Nyanserad bild

Under december sände SVT Opinion Live från Stjerneskolan i Torsby med anledning av vargen. Det här är en fråga som rör upp många känslor och därför är det bra att programmet också sändes från Torsby, där människor har just erfarenhet av vad varg kan innebära. För i debatten behöver vi höra de individer som drabbas av vargen för att få en mer nyanserad bild.

För oss moderater är det en självklarhet att man ska kunna leva och verka i hela Sverige. Men vi vet också att varg kan försvåra livet ute på landsbygden. Vargstammen sprider och växer sig och med det förslag som nu finns från kommissionen så kommer det leda till långtgående konsekvenser. Så som att stammen kommer fördubblas samt att förvaltningen inte längre ska ta hänsyn till de människor som lever nära och drabbas av vargen – det här vore förödande för alla på den värmländska landsbygden.

Skapar otrygghet

Vargen tar både boskap och tamdjur och skapar otrygghet när barnen ska gå till skolbussen på morgnarna. Bristen på fungerande rovdjursförvaltning orsakar stora problem på allt fler platser och lösningen kan inte vara EU:s förslag som går åt att skapa mer oreda i förvaltningen av svensk var. Vargstammen ska kunna förvaltas på ett rimligt sätt, och här är vargjakten en viktig del. Vi moderater vill se ökad licens- och skyddsjakt på varg. Vi anser dessutom att det är viktigt att beslut om vargjakt fattas så nära de som berörs som möjligt. Vi ser gärna en ny jaktmyndighet, som med fördel placeras i Värmland och som fåröverta ansvaret för viltvårdsfrågorna.

Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot, Värmlands län

Anton Bengtsson (M), ledamot, Värmlands regionfullmäktige samt Sunne kommunfullmäktige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.