Alf Folmer, den 97-årige östämtingen som härom året gjorde succé i sitt andra hemland Norge med boken om sin uppväxt i den fattiga delen av Oslo, upphör aldrig att förundra. Nu har han gjort skivdebut, med låten Jul på Løkka, och den tillhörande musikvideon har nu långt över 100 000 visningar i sociala medier.
– Det var lite jobbigt att spela in, men väldigt roligt att det blir så uppskattat, säger Alf.
Boken “Gutten fra Sjokaladefabrikken”, om Folmers uppväxt i arbetarstadsdelen Grünerløkka har blivit en stor succé i Norge.
– I ett kapitel handlar det om hur jag upplevde julen på 20- och 30-talet, med glädje och elände. Författaren Haavard Mossige kom på idén att skriva en sångtext om julen. Tonsättaren Per Andersen skapade melodin. Jag skulle sjunga texten. Målet var att göra filmen ” Jul på løkka ”. Filmfotografen och regissören Hallvard Bræin, som i Norge är känd för sin dokumentärfilm om Liv Ullman och Ingmar Bergman, skulle göra filmen, berättar Alf.
Så blev det bestämt att Alf fick åka till Oslo för att sjunga till musiken, framförd av Platearbeidernes musiklag.
– Jag fick träna på sång och text tills alla var nöjda. Efter en tid blev jag kallad till Oslo igen för filminspelningen som varade i två dagar. De som spelar i filmen är Musiklaget samt Frälsningsarmén. Filmen slutar med att jag läser julens budskap: "Vi skall hålla fast i det som är bra, vi skall hålla fast vid varandra”, berättar Alf som är rörd över möjligheterna han fått - och folks reaktioner.
– Främmande människor kommer fram och kramar mig och jag har fått massor av fina hälsningar via e-post. Jag försöker hinna tacka alla. Det är så inspirerande med positiva människor, säger Alf.
Utställning i Karlstad
Han bor sedan länge i Saltsjöbaden, men kommer hem till Östra Ämtervik i jul. Vilan blir dock inte långvarig.
– Den 19 januari är det invigning av min fotoutställning på Värmlands museum med mina bilder från arbetsresorna i supermakterna Sovjet, USA och Kina. Invigningstalare är tidigare FN-ambassadören Pierre Schori och jag själv hålla föredrag om utställningen. Bland annat om min inblandning i en spionhistoria, avslöjar Alf Folmer.