Hoppa till huvudinnehållet

Youtubesuccé för 97-årig östämting

Publicerad:
Alf Folmer tillsammans med en av frälsningssoldaterna i musikvideon till Jul på Løkka.
Alf Folmer tillsammans med en av frälsningssoldaterna i musikvideon till Jul på Løkka.

Alf Folmer, den 97-årige östämtingen som härom året gjorde succé i sitt andra hemland Norge med boken om sin uppväxt i den fattiga delen av Oslo, upphör aldrig att förundra. Nu har han gjort skivdebut, med låten Jul på Løkka, och den tillhörande musikvideon har nu långt över 100 000 visningar i sociala medier.

– Det var lite jobbigt att spela in, men väldigt roligt att det blir så uppskattat, säger Alf.

Boken “Gutten fra Sjokaladefabrikken”, om Folmers uppväxt i arbetarstadsdelen Grünerløkka har blivit en stor succé i Norge.

– I ett kapitel handlar det om hur jag upplevde julen på 20- och 30-talet, med glädje och elände. Författaren Haavard Mossige kom på idén att skriva en sångtext om julen. Tonsättaren Per Andersen skapade melodin. Jag skulle sjunga texten. Målet var att göra filmen ” Jul på løkka ”. Filmfotografen och regissören Hallvard Bræin, som i Norge är känd för sin dokumentärfilm om Liv Ullman och Ingmar Bergman, skulle göra filmen, berättar Alf.

En sekvens ur musikvideon där pojken med tuban föreställer Alf Folmer som ung. Själv står han till höger och fotograferar.
En sekvens ur musikvideon där pojken med tuban föreställer Alf Folmer som ung. Själv står han till höger och fotograferar.

Så blev det bestämt att Alf fick åka till Oslo för att sjunga till musiken, framförd av Platearbeidernes musiklag.

– Jag fick träna på sång och text tills alla var nöjda. Efter en tid blev jag kallad till Oslo igen för filminspelningen som varade i två dagar. De som spelar i filmen är Musiklaget samt Frälsningsarmén. Filmen slutar med att jag läser julens budskap: "Vi skall hålla fast i det som är bra, vi skall hålla fast vid varandra”, berättar Alf som är rörd över möjligheterna han fått - och folks reaktioner.

– Främmande människor kommer fram och kramar mig och jag har fått massor av fina hälsningar via e-post. Jag försöker hinna tacka alla. Det är så inspirerande med positiva människor, säger Alf.

Utställning i Karlstad

Han bor sedan länge i Saltsjöbaden, men kommer hem till Östra Ämtervik i jul. Vilan blir dock inte långvarig.

– Den 19 januari är det invigning av min fotoutställning på Värmlands museum med mina bilder från arbetsresorna i supermakterna Sovjet, USA och Kina. Invigningstalare är tidigare FN-ambassadören Pierre Schori och jag själv hålla föredrag om utställningen. Bland annat om min inblandning i en spionhistoria, avslöjar Alf Folmer.

Artikeltaggar

Alf FolmerFamiljKarlstadNöje/KulturNyheterOsloÖstra ÄmtervikPierre Schori

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.