Hoppa till huvudinnehållet

"Man är alltid på gott humör när man går härifrån“

Publicerad:
Fredrik Gustavsson blev så här glad när alla käglor ramlade omkull och en strike var ett faktum. Foto: Fredrik Finnebråth

Att spela bowling är kul, fråga bara Fredrik Gustavsson, som fick strike och firade med två armar mot skyn. Han är en av cirka tjugo deltagare när FUB Sunne/Torsby varje torsdag samlas för en timmes bowling.

– Man får väldigt mycket glädje tillbaka, säger Amanda Fredriksson, sekreterare i FUB Sunne/Torsby.

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariationer ska kunna leva ett gott liv. För medlemmar i FUB Sunne/Torsby är bowlingkvällarna varje torsdag en av veckans stora höjdpunkter.

– Vi har tänkt att de ska få en träffpunkt, där de kommer ner och umgås. Även om de inte vill spela bowling så kan de komma ner och ta en fika. De har inte så mycket aktiviteter i övrigt, säger Lars-Göran Fredriksson, ordförande i FUB Sunne/Torsby.

Lars-Göran Fredriksson, ordförande i FUB Sunne/Torsby med dottern Amanda Fredriksson, sekreterare.
Lars-Göran Fredriksson, ordförande i FUB Sunne/Torsby med dottern Amanda Fredriksson, sekreterare. Foto: Fredrik Finnebråth

Det var två år sedan som Lars-Göran Fredriksson och dottern Amanda Fredriksson bestämde sig för att dra i gång bowling i Sunne. Detta efter önskemål från Lars-Görans andra dotter, Evelina.

– De flyttade ner till Karlstad efter ett tag och då tröttnade Evelina, som är autistisk, på att åka fram och tillbaka. Då funderade min stora dotter, Amanda, på om vi skulle dra i gång här i Sunne och prova. Så det gjorde vi.

– Första gången hade vi bokat sex banor här på Sunne Krog & Bowling och sex kom, berättar Amanda.

Allt eftersom har uppslutningen ökat och i dag är det ett snitt på mellan 17 till 18 personer per gång som delas upp på alla åtta banor.

– Nu skulle vi nästan behöva fler banor, säger Amanda Fredriksson.

Mikael Arvids gillar att spela bowling.
Mikael Arvids gillar att spela bowling. Foto: Fredrik Finnebråth

Det är inte bara bowling som står på schemat för medlemmar i FUB Sunne/Torsby. Varje onsdag är det bugg.

– Buggen är önskvärd också, men bowlingen är det som vi brinner mest för och något som är i gång under hela hösten och våren, berättar Lars-Göran.

En av de som såg ut att trivas bäst på bowlingbanan var Fredrik Gustavsson som mötte kompisen Patrik Håkansson i en spännande duell.

Vem vinner?

– Det gör jag, sa Patrik Håkansson självsäkert trots underläge.

Den stora Färjestad-supportern Fredrik Gustavsson hörde konversationen och hade andra tankar.

– Nej, jag kommer att vinna, sa han och tittade nöjt efter ställningen på dataskärmen.

Fredrik Gustavsson gillar att spela bowling, men inte lika mycket som han gillar Färjestad. När det blev lite kyligt värmde han sig genom att ta på sig en FBK-hoodtröja över sin kortärmade FBK-tröja. Och FBK-kepsen behöll han, såklart, på.

Gillar du FBK?

– Ja, jag ser alla matcher. Inte bara FBK, andra matcher i Sverige och i NHL också, säger en passionerad Fredrik Gustavsson.

Om Fredrik Gustavsson och Patrik Håkansson gärna ville vinna så är det inte det som är det viktiga, menar Lars-Göran och Amanda Fredriksson.

– Vi har försökt att hålla det på en nivå där det inte är någon tävling. Sedan så är det vissa som tävlar sinsemellan. Men det är inte det som det går ut på. Det känns som att vi skulle ta ner det lite om vi skulle köra tävlingar, då blir det inte den där roliga grejen som görs på fritiden, säger Lars-Göran.

Vad får ni för respons?

– De längtar ju efter de här kvällarna. Som i går på buggen, så säger de “vi ses imöra!”. De kommer och kramar oss när vi börjar och frågar när buggen börjar igen nästa år. Man får väldigt mycket glädje tillbaka, berättar Amanda.

– Även om man har haft en dålig dag när man kommer hit så är man på gott humör när man går härifrån. Man blir själv glad och laddad med energi när man ser hur roligt de har det och hur mycket glädje och kärlek som de ger oss, säger Lars-Göran.

Eva Hardner fick spare och då ska det jublas, såklart.
Eva Hardner fick spare och då ska det jublas, såklart. Foto: Fredrik Finnebråth

Det är personer med olika funktionsvariationer och förutsättningar som så länge de får spela bowling är glada. Vilka de spelar med är inte så viktigt.

– Det hörs när de kommer för det hejas och kramas. Alla kan verkligen vara med alla, det har ingen betydelse vem de spelar med. “Jaja” säger de och knatar iväg och spelar, berättar Lars-Göran.

 • Patrik Håkansson spände musklerna när det skulle avgöras i matchen mot Fredrik Gustavsson.
  Patrik Håkansson spände musklerna när det skulle avgöras i matchen mot Fredrik Gustavsson. Foto: Fredrik Finnebråth
 • ...segergesten förberedes också.
  ...segergesten förberedes också. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Fredrik Gustavsson jublade så hela bowlinghallen skvatt till när han fick strike.
  Fredrik Gustavsson jublade så hela bowlinghallen skvatt till när han fick strike. Foto: Fredrik Finnebråth
 • ...och han kunde inte sluta le.
  ...och han kunde inte sluta le. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Glädjen bestod ett bra tag.
  Glädjen bestod ett bra tag. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Mikael Arvids hade bara tre käglor kvar efter första kastet, då ler man inför kameran.
  Mikael Arvids hade bara tre käglor kvar efter första kastet, då ler man inför kameran. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Pär Vikström ville inte riskera övertramp alternativt ville ha lite större utmaning när han klev bak fyra meter och kastade.
  Pär Vikström ville inte riskera övertramp alternativt ville ha lite större utmaning när han klev bak fyra meter och kastade. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Fredrik Gustavsson gillar bowling nästan lika mycket som han gillar Färjestad BK.
  Fredrik Gustavsson gillar bowling nästan lika mycket som han gillar Färjestad BK. Foto: Fredrik Finnebråth

Startat insamling

På måndag börjar Musikhjälpen som i år har temat “Allas rätt att funka olika” som vänder sig till personer med funktionsvariationer. FUB Sunne/Torsby har, precis som många andra organisationer och personer, startat en insamlingsbössa.

– Jag har inte följt Musikhjälpen så jättemycket, men nu var det vårt tema i år. Att vi startade en insamlingsbössa var mest en spontangrej, säger Amanda Fredriksson.

Någon drömgräns ni siktar på?

– Nej, alla slantar som kommer in är ju bra. Det är nog så vi får se det, säger Lars-Göran Fredriksson.

Artikeltaggar

BowlingFamiljFUB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.