• idag
  3 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Karlstad får pris för bästa tillväxt i Värmlands län

Näringsliv
PUBLICERAD:
Karlstad är tillbaka på förstaplats som Värmlands bästa tillväxtkommun.
– Att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är självfallet en fjäder i hatten, men framför allt ett bevis på att vi har många duktiga företag i kommunen, säger Märet Engstöm som är näringslivschef i Karlstad kommun, i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– Här finns en bra kombination av entreprenörskap och långsiktighet, samtidigt som vi har ett spritt företagande inom många olika branscher.

Karlstad har varit tvåa tre år i rad, men i år placerat sig över alla där Hammarö och Kristinehamn är tvåa och trea.

Utmärkelsen delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna sedan 2007, där en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet premieras.

Karlstad är åter i topp som Värmlands bästa tillväxtkommun.
Foto: Fredrik Karlsson

– Karlstad är dessutom en tillväxtmotor för hela Värmland och vi ser att det händer mycket runt om i hela länet, inte minst i Karlstad Business Region som är ett samarbete mellan Karlstad, Grums, Hammarö, Forshaga och Kil. Som den största kommunen är det naturligt att vi också lockar till oss många företag och investeringar, säger Märet Engström.

Ett skogslän

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Karlstad i år tar steget upp på första plats efter att under flera år mer eller mindre prenumererat på andraplatsen visar att det går bra för företagen i kommunen, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Värmland är ett skogslän och det skogen ger i form av råvaror har stor betydelse för näringslivets utveckling. Här spelar The Paper Province, där nästan 250 företag samarbetar, en viktig roll för att kunna utveckla nya tjänster och produkter inom skoglig bioekonomi, massa- och papperstillverkning, förpackningar samt energieffektivisering.

kompetens, både på bredden och med spets

– Ett annat nav för näringslivet är Karlstads universitet med ett 50-tal olika utbildningar. Universitetet är viktigt genom att förse näringslivet med kompetens, både på bredden och med spets, och ett nära samarbete finns mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor, säger Harald Stjerna.

Bästa Tillväxt 2018 - Värmland

1. Karlstad

2. Hammarö

3. Kristinehamn

4. Kil

5. Filipstad

6. Hagfors

7. Grums

8. Säffle

9. Forshaga

10. Arvika

11. Eda

12. Årjäng

13. Sunne

14. Torsby

– Forskningen handlar om hur skogsnäringen ska kunna utvecklas och hur nya produkter ska kunna tas fram med skogsråvara som bas. Ett annat område som det forskas mycket kring handlar om digitalisering av olika välfärdstjänster, inte minst inom sjukvården. Ett tredje område handlar om utveckling av solcellsteknik, avslutar Märet Engström.

Fotnot: Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.