Caféet är navet i verksamheten

Insändare
PUBLICERAD:
Caféet i Sundsbergs Gård.
Foto: Karina Johansson
Kommunfullmäktige har vid sitt senaste sammanträde beslutat att spara 500.000 kr på verksamheten vid Sundsbergs Gård. Det innebär i klartext att caféverksamheten måste läggas ned och att de guidade visningarna på muséerna upphör.

Caféet är navet i verksamheten. Personalen där är gårdens allt i allo. De inte bara sköter verksamheten vid caféet med ansluten butik. De bokar in och guidar vid gårdens muséer. De bokar festlokal för bröllop, födelsedagar, företagsfester mm. De bokar in konsthallen. De har kontakt med hotellen. De arrangerar utställningar, exempelvis den pågående leksaksutställningen och den kommande julmässan. Personalen, tre deltidsanställda, brinner för verksamheten och är ”guld värda”.

Verksamheten vid Sundsbergs Gård har successivt ökat och man har fortfarande en bra utvecklingspotential. Skulle man lägga ned caféet, skulle man förstöra sitt varumärke och halka 10-15 år tillbaka i tiden.

Alla goda krafter från kommunen, Stiftelsen Sundsbergs Gård, Sundsbergs Gårds vänförening, Nedre Fryksdals konstförening och personalen måste under 2019 samverka för att skapa en hållbar framtid för Sundsbergs Gård, enligt donatorernas, Birgitta och Tore Sjökvist, vilja.

En parallell till Sundsbergs Gård finns i Dalslands museum. Där finns i botten också en stiftelse som får stöd av både kommunen och regionkommunen Västra Götaland. En kontakt med det muséet och ev. ett besök där skulle vara av värde och kanske föda idéer som skulle kunna omsättas på Sundsbergs Gård.

Enligt Gunilla Ingemyr var besparingsförslaget ursprungligen ett tjänstemannaförslag. Jag hoppas att kommuntjänstemännen med kommunchefen i spetsen är så pass schysta att man under 2019 avstår från var tionde kurs-och konferensresa. Det skulle då finnas ekonomi att driva gården och samtidigt få ett års respit för att forma framtiden.

Anders Broman, ordförande för föreningen ”Sundsbergs Gårds Vänner”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.