Tre av fyra värmlänningar använder reflex

Trafik
PUBLICERAD:
Tre fjärdedelar av värmlänningarna uppger att de använder reflex under den mörka delen av året. I alla fall om man ska tro en nyligen genomförd undersökning av försäkringsbolaget IF

Risken för trafikolyckor ökar markant när mörkret sätter in på allvar under november och december.

Trots det uppger tre av tio tillfrågade att de inte använder reflexer, enligt en ny undersökning av försäkringsbolaget If.

Bäst på att använda reflex är man i Norrbotten där 84 procent av de tillfrågade säger sig använda reflex. Stockholmarna är sämst. Endast 66 procent av de tillfrågade stockholmarna uppger att de använder reflex.

Flest olyckor

November och december är de månader under året då flest olyckor med fotgängare sker i trafiken. En sammanställning av Transportstyrelsens olycksdatabas – STRADA – för de senaste tio åren visar att antalet fotgängarolyckor i landet snittat på närmare 300 stycken under perioden, vilket är drygt 40 procent över genomsnittet.

Högst är olycksfrekvensen under den tidiga kvällen. Enligt statistiken sker en fjärdedel av olyckorna mellan klockan 16 och 19, då mörkret lagt sig under vintermånaderna.

– Reflex är en billig livförsäkring under vintermånaderna. Med reflex är du synlig för en bilist på 125 meters avstånd, att jämföra med mellan 20 till 30 meter om du är utan. Särskilt stor blir skillnaden om du bär mörka kläder, vilket de flesta gör i dag, säger Caroline Starck, informationschef på If i ett pressmeddelande.

Stora skillnader

Skillnaderna är stora mellan kön och åldersgrupper. 80 procent av kvinnorna använder reflexer och 64 procent av männen, enligt undersökningen, samtidigt som äldre har reflexer i högre utsträckning än yngre. I gruppen män mellan 18 till 34 år uppger endast varannan att de bär reflex under vinterhalvåret, att jämföra med exempelvis kvinnor över 55 år där samma siffra är närmare 90 procent.

– Äldre har generellt ett annat risktänk än yngre. Sen spelar förmodligen andra faktorer in. Tyvärr är det nog så att många yngre inte anser reflexer vara särskilt coolt, tillägger Caroline Starck.

Av de olika typerna av reflex som finns är den klassiska reflexen i snöre populärast. 30 procent av de tillfrågade pekar ut den som den reflex de helst skulle använda. Tätt därefter följer slap-on-

Använder du reflex under den mörka delen av året?

1.Norrbotten, 84 procent

2.Västernorrland, 81

3.Dalarna, 80

4.Gävleborg, 80

5.Jämtland, 80

6.Västerbotten, 80

7.Jönköping, 79

8.Örebro, 77

9.Södermanland, 75

10.Värmland, 75

11.Västmanland, 74

12.Uppsala, 74

13.Västra Götaland, 73

14.Östergötland, 72

15.Blekinge 71

16.Kalmar 70

17.Skåne 70

18.Halland 69

19.Kronoberg 69

20.Stockholm 66

Totalt: 72

”Vilken typ av reflex föredrar du?”

1. Traditionell reflex i snöre, 29 procent

2. Slap on-reflex, 25

3. Kläder med påsydda reflexer, 21

4. Reflex med LED-lampa, 10

5. Väskor/accessoarer med insydda reflexer, 3

6. Reflextofs, 3

7. Annat, 5

8. Vet ej, 4

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 10 oktober – 22 oktober 2018 har sammanlagt 3 518 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.